Seçimin kaybeden sanatçıları!
Baba şarkıları ya da babaya dair şarkılar elbette müziğin duygu yüklü konularından biri. Her dilde ve her türlü müzikte yer bulan babalığa şarkıların penceresinden bakalım. Tüm babalar günü kutlu olsun.
Başlığa bakıp yazının sadece arabesk ya da Müslüm Gürses ile ilgili olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu yazı hem Türkiye’de hem de dünyanın farklı coğrafyalarında babalığı anlatan şarkılar üzerine olacak. Bu vesileyle Babalar Günü’nü kutlar, kaybettiğimiz babaları da saygıyla anarız. Yazının devamını okuadan önce yakınınızdaysa babanıza bir sarılıp gelin. Bekliyoruz.
Baba figürü mitolojiden psikanalize asırlardır insanlığın üzerinde en çok konuştuğu ve tartıştığı konulardan biri. Belki bazen öfkeyle ama çoğunlukla da öykünmeyle vücut bulan bir hikâye bu. Siyasetten sanata hayatın her alanında hüküm süren bu kavramın altını dolduracak olursak Türkiye’de babalık ile özdeşleşen isimler Süleyman Demirel, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses veyahut Ferdi Tayfur olarak karşımıza çıkar. Peki ya babaların çocuklarına yazdığı şarkılar? ya da müzisyenlerin baba özlemini yansıtan şarkıları? Yolculuğumuza Cem Karaca’nın hasretini çektiği oğlu Emrah için yazdıklarıyla başlayalım. ‘Baba’ şarkısının yanı sıra ‘Bu Son Olsun’ akla ilk gelen bestelerden biri.
Cem Karaca, tıpkı her baba gibi çocuğuna yol gösterirken hayata dair nasihat içeren sözleriyle umut da vaat ediyor bu şarkısında. Öyle ki şarkı ümitsizliğe kapılan her bünye için bir umut ışığı olarak da sık sık paylaşılan bir esere dönüşmüş durumda. Şimdi 1993 yılına gidiyoruz. Boğaz’ın en güzel semtlerinden Çengelköy’de geçen bir hikâye bekliyor bizi. Türk televizyon tarihinin en unutulmaz dizilerinden ‘Süper Baba’dan bahsediyoruz elbette. Şevket Altuğ, Sümer Tilmaç ve Şevval Sam’ın rol aldığı dizideki o güçlü babaya duyulan büyük hayranlık müziğimizin de bir başyapıtına kapı açmıştı. Şimdi biz susalım Yeni Türkü söylesin.
Barış Manço’nun oğluna bir öğüdü olarak nitelendirilebilecek şarkısı ‘Güle Güle Oğlum’ da bu listede yer almayı hak eden şarkılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bir nevi bir babanın evlenmek üzere olan oğluna öğütleri olarak düşünebileceğimiz şarkı, Barış Manço’nun 1989 tarihli ‘Darısı Başınıza’ albümünde yer alıyordu.
Eh babalılk demişken elbette Müslüm Gürses’i anmamak olmaz. Gürses, yukarıda da değindiğimiz gibi hem “baba” unvanıyla anılmasından ötürü hem de seslendirdiği şarkı nedeniyle bu listede yer almayı hak ediyor. Sözleri Murathan Mungan’a bestesi pek çok Gürses eserinde olduğu gibi Burhan Bayar’a ait olan şarkı, ‘Aşk Tesadüfleri Sever’ albümünün en hüzünlü parçalarından biri elbette.
Baba dendi mi elbette Sezen Aksu’nun da söyleyeceği bir çift söz vardır. Minik Serçe, 2017 yılında dinleyiciyle buluşturduğu ‘Biraz Pop Biraz Sezen’ albümünde yer alan ‘Baba Evi’ şarkısıyla listemize dahil oluyor. ‘Baba Evi’ demişken başrolünde Halil Ergün’ün rol aldığı ‘Baba Evi’ dizisinin Aşkın Nur Yengi tarafından seslendirilen aynı adlı şarkıyı da unutmamak gerekiyor. Fikret Kızılok’un 1985 yılında kaydettiği ve Bülent Ortaçgil’in de seslendirdiği ‘Ama Babacığım‘ şarkısını da listemize hemen ekleyelim.
Şimdi dilerseniz biraz Türkiye sınırları dışına çıkalım. Bir baba için hayattaki en korkulu ruyanın evladını kaybetmektir. Eric Clapton ne yazık ki bu acıyı yaşayan isimlerden biri oldu. Rock efsanesi Clapton oğlu Conor, 53. kattaki daireden düşüp hayatını kaybettiğinde Clapton derin bir bunalım dönemi yaşamıştı. Bu süreçte evliliği de sonlanan Clapton içinden geçenler müzik tarihin en duygusal şarkılarından birinin sözlerine dökmüştü. Elbette bu liste ‘Tears for Heaven’ olmadan olmazdı. Şarkı, Eric Clapton’ın bu bunalımlı dönemine tekabül eden 1992 yılında kaydettiği ‘Rush’ albümünde yer alıyordu.
Hangi kültür ve coğrafyada olursa olsun baba, büyük bir yol gösterici ve öğüt vericidir. Çocuğuna hayata dair öğütler veren bir diğer isim de Cat Stevens, nam-ı diğer Yusuf İslam. Şarkıyı ilk olarak 1971 yılında yani şöhretinin zirvesinde olduğu dönemlerde yayınlayan Cat Stevens aradan geçen uzun yıllardan sonra ‘Father and Son’ı bu kez Ronan Keating ile birlikte yeniden seslendirdi. Aradan 30 yıl geçse de baba ile çocuğunun hikâyesi değişmiyordu neticede.
Biraz sertleşmeye ne dersiniz? O halde haziran aynının başında İstanbul’u sallayan Manowar’a kulak verelim. Heavy metal müziğinin önemli temsilcisi 40 yıllık grup, büyük auteur Orson Welles ile düet yaptıkları nadide eserleri ‘Defender’da baba-oğul ilişkisine dair çok şey anlatıyor.
İngilizlerin yaramaz ama bi o kadar sevgili çocukları imajıyla 90’lar ve 2000’lerde çok canlar yakan Robbie Williams haliyle artık duruldu. Üstelik bir Türk ile evli olduğu için pratikte eniştemiz de sayılır. Her ne kadar İstanbul’da hiç konser vermemiş olsa da sever, sayarız. Kızı doğduktan sonra dünyasının tamamen değiştiğini sık sık dile getiren Williams, gerçek bir kız çocuğu babası. Bunu ‘Go Gentle’ şarkısının her sözünde hissestmek mümkün.
Kapanışı Fransızca bir şarkıyla yapmaya ne dersiniz? Fransız pop müzik yıldızı Renaud’nun şarkısıyla karşınızdayız. Hikâyesi de şöyle. Renaud, kızını kucağına ilk aldığı an çok duygulanır ve hızlı bir şekilde doğumhanenin bahçesine çıkar. Sonra da ‘Mistral Gagnant’ şarkısı işte o anki yoğun duyguların sonucu ortaya çıkar. İyi de olur.