Ferit Edgü son yolculuğuna uğurlandı: O da arkadaşlarının yanına gitti…

88 yaşında hayatını kaybeden Türk edebiyatının usta kalemi Ferit Edgü Şişli Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Kültür Sanat 25 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Fikret Mualla, Abidin Dino, Selim Turhan, Mübin Orhon, Avni Arbaş…

Her biri birbirinden önemli bu isimler, yazar ve yayıncı Ferit Edgü’nün kurucusu olduğu Ada Yayınları vesilesiyle bizlere tanıttığı sanatçılardan bazıları. Ve dün bu sanatçıların isimleri 88 yaşında hayatını kaybeden Ferit Edgü’yü son yolcuğuna uğurlamak için Teşvikiye Camii’nde bir çelengin üstündeydi.

Ferit Edgü’nün cenaze töreninden…

1950 kuşağının en önemli yazarlarından Edgü şiir, öykü, roman, oyun, deneme, biyografi, eleştiri ve aforizma gibi türlerde eserler kaleme aldı. Fakat kurucusu olduğu Ada Yayınları’yla da bir dönemin en seçkin kitaplarının yayınıyla biliniyordu.

Seçkin kitapların yayıncısıydı Edgü. O dönemin yaygın yayıncılık anlayışından uzaktı. Elbette bu yayın politikasında Edgü’nün hayata bakışı ve özellikle resim sanatına düşkünlüğünün etkisi vardı. Edgü ressam olmak isteyecek kadar çok seviyordu resmi. Hatta Paris’te sergiler açtı ama “Beni sözcükler çekiyordu” diyordu. Ressam olamadı belki ama çok önemli bir sanat yazarı ve sanat kitapları yayıncısı oldu. Edebiyat ve görsel sanatı birleştiren bir çatı oldu Ada Yayınları. Orhan Duru, Demir Özlü, Tezer Özlü ve Güner Sümer gibi yakın dostlarının kitaplarına her zaman öncelik verdi Edgü. Ayrıca Enis Batur, Edip Cansever, Metin Eloğlu, İlhan Berk, Tahsin Yücel, Oktay Rifat, Faruk Ulay, Nazlı Eray, Tomris Uyar, Cemal Süreya, Salah Birsel, Cihat Burak gibi yazar ve şairlerin birçoğunun ilk kitaplarını Ada Yayınları bastı. Rahmi Eyüboğlu, Abidin Dino yolu Ada Yayınları’ndan geçen isimlerden bazılarıydı.

‘O/Hakkari’de Bir Mevsim’, ‘Doğu Öyküleri’, ‘Do Sesi’ gibi roman ve öyküleriyle tanınan Edgü için 24 Temmuz (dün)İstanbul Şişli’deki Teşvikiye Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi. Yazarın cenazesi törenin ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Sevenleri ve yakınları Edgü’ye veda etmek için Teşvikiye Camii’nden önce öğlen saatlerinde Casa Botter’deydi. Zira sosyal medyada ve birçok haber sitesinde yazarın bir dönem yaşadığı bu binada kendisi için bir anma töreni yapılacağı söyleniyordu. Haberi duyan, gören, okuyan sevenleri saat 15.00’te başlayacağı duyurulan tören için binaya gelmişti. Fakat Casa Botter’e gittiğimizde anmanın iptal edildiği, hatta zaten hiç planlanmadığı söylendi.

Edgü’ye veda etmek için Casa Botter’e gelen sevenleri etkinliği gazetelerden öğrendiğini söyledi.

İşin aslını ise cenaze töreninde öğrenebildik.

Edgü Ailesi Casa Botter’in Edgü için çok önemli olduğunu böyle bir anma yapılabileceğini kendi aralarında konuşmuş. Ancak yazara veda törenini başka bir gün yapmaya karar vermişler: “Ferit’e veda etmek isteyen birçok yakını ve okuru var. Birçoğu da sıcak havadan ve yoğun bir tören programından etkilenebilecek yaşta. Bugün bir anma töreni olmasını aile içinde konuştuk ancak daha sonra başka bir şekilde planlamaya karar verdik.”

Cenazeye Edgü’nün eşi Filiz Bil Edgü, oğlu Yunus Edgü, kızı Esma Edgü’nün yanı sıra  Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı yazar Adnan Özyalçıner, TYS İkinci Başkanı Mustafa Köz, ressam Mustafa Pilevneli, Metin Celal, yazar Sinem Sal, yazar ve CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi ve Everest Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Saadet Özen olmak üzere sanat ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Adnan Özyalçıner.

Cenaze törenine katılan yazar Adnan Özyalçıner, Edgü’ye atıfla 50 kuşağının öykücülerinin hedefinin edebiyatı ve siyaseti değiştirmek olduğunun altını çizerek yazarın kaybını “50 kuşağı öykücülerinin bir ayağı kırıldı” sözleriyle tarif etmişti. Cenaze töreninde ise Edgü’nün öyküleri yaşadıkça kendisinin ve özgün öykü dilinin de yaşayacağını söyledi. Özyalçıner şöyle devam etti:

“Bizim 50 kuşağının iyi yazarlarından biri Ferit. 50 kuşağında öykü anlamında her bir öykücü; Ferit Edgü, Onat Kutlar, Erdal Öz, ben ayrı kulvarlarda olan, birbirini kesmeyen öykücülerdik. Yalnız birleştiğimiz nokta Ferit’in dediği gibi politik olmak, siyaseti ve edebiyatı değiştirmekti. Yani bu değişikliğin öyküleriydi bunlar. Ferit’in öyküleri de bence yaşamın süregelen, devinen öyküsü… O bakımdan çok enteresan. Ferit’in vefatıyla 50 kuşağı öykücülerinin bir ayağı kırıldı. Evet kırıldı ama Ferit’in öyküleri yaşadığı sürece ve Ferit bizi öyküleriyle yaşattığı sürece bu kırılma öykücülüğümüzü çok fazla etkilemeyecek. Öykücülüğümüz yürümeye devam edecek.”

Everest Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Saadet Özen de Edgü’nün 50 kuşağının çok özgün yazarlarından biri olduğuna vurgu yaptı. Edgü ile her şeyden önce dost olduklarını hatırlattı:

“Biz yayınevi olarak çok üzgünüz çünkü çok değer verdiğimiz bir yazarımız Ferit Edgü. Önce ALFA’dan çıkmıştı kitapları sonra biz Everest’te yayımladık. Hem çok özendiğimiz bir yazarımızdı hem de artık dostumuzdu. Bir kere bunun için çok üzgünüz. Ayrıca edebiyat tarihi açısından da geriye dönüp bakıldığında Türkiye’nin edebiyatında bir dönüm noktası olarak anılacak bir kuşağın, o muhteşem 50 kuşağının çok özgün yazarlarından biriydi. Geriye dönüp baktığımızda onun nasıl bir kırılma ve aynı zamanda yaratıcılık patlaması olduğunu daha iyi anlayacağız diye düşünüyorum. Bir yandan da daha lise çağlarından itibaren birbirinin yazısını geliştiren, birbirini kıyasıya eleştiren, muazzam bir edebiyat çevresi oluşturan o yazarlar kuşağının unutulmayacakları arasına girmiş oldu o da. Diğer arkadaşlarının yanına gitti.”

O gitti, bir daha dönmeyecek: Ferit Edgü veda ettiO gitti, bir daha dönmeyecek: Ferit Edgü veda etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.