Filmekimi günlüğü: Almodovar’ın Altın Aslan’lı filmi ülkemize gelmiştir
Bugünün ilk film 'Kaptan Benim!'de Senegal'den Avrupa'ya gitmeye çalışan iki göçmenin epik öyküsü anlatılıyor. 'Vincent Ölmeli' toplumsal linçe farklı bir bakış atıyor. Festivalin yıldız filmleri 'Sömürgeciler', Bir Düşüşün Anatomisi' ve 'Hayat' ise tekrar gösterimleriyle karşımızda.
‘Gomorra’, ‘Dogman’ ve ‘Pinocchio’ filmlerinin yönetmeni Matteo Garrone’ye Venedik’te En İyi Yönetmen dahil 12 ödül kazandıran yeni filmi, dünyayı görüp rap yıldızı olmayı hayal eden iki delikanlının Senegal’den Avrupa’ya gidiş çabalarını anlatıyor.
Giriştikleri öyle zorlu bir yolculuk ki, tıpkı çağdaş bir Odisseia gibi amansız çölden Libya’daki işkence dolu ceza kamplarına, oradan da uçsuz bucaksız açık denize uzanıyor. Venedik’teki ödül töreninde Matteo Garrone mikrofonu hikâyenin esin kaynağı aktivist Kouassi Pli Adama Mamadou’ya verdi; Mamadou ödülü ‘ulaşamayanlara’ adadı. İtalya’nın Oscar adayı olan filmin senaryosu, bu çileyi çekmiş göçmenlerle görüşerek oluşturuldu ve film yol boyu başlarına gelenleri onların bakış açısıyla yansıtıyor.
Cannes Film Festivali’nin ilgi gören filmlerinden biriydi ‘Sömürgeciler’. Felipe Gálvez ilk filminde tarihe tanıklık etmemizi istiyor. Ama tanıklık edeceğimiz bu olay, Şili’nin kolektif hafızasından silinsin diye her şeyin yapıldığı 1901’teki Selk’nam soykırımı.
Zengin toprak ağası Menendez adına çalışan üç adamın hikayesi üzerinden medeniyet ve sömürge ilişkisinin kanlı canlı anlatımı film. Cannes için büyük bir keşifti, Filmekimi’nin de kaçmazlarından. Şili’nin de Oscar adayı olduğunu hatırlatalım.
Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan ‘Bir Düşüşün Anatomisi’, “Birinin özel hayatı başkasının cehennemidir” fikrinden yola çıkan, “Hitchcockvari mahkeme filmi” olarak değerlendiriliyor.
Justine Triet’nin yönettiği ve kimi festivallerde seyirci ödülü de alan filmin odağında Fransız Alpleri’nde bir kulübede kocası Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra var. Samuel yüksekten düşerek ölür fakat soruşturma sonucunda ölüm nedeninin intihar mı kaza mı olduğu kesinleşmez ve Sandra cinayet suçlamasıyla tutuklanır. Samuel’in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin çalkantılı ilişkilerinin de derinine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.
Vincent ölmeli, ama neden? Gayet özelliksiz, sıradan biri Vincent ama ortada bir neden olmamasına rağmen postacıdan çocuklara, tanıdık tanımadık herkes Vincent’ı bir şekilde öldürmeye çalışıyor. Bugüne kadar hiç dikkat çekmeyen Vincent’ın hayatı bu beklenmedik şiddet sarmalında alt üst oluyor ve Vincent bir bıçak sırtında hayat sürüp sürekli herkesten kaçmak zorunda kalıyor.
Fransız yeni dalga korku sinemasına göz kırparken paranoya filmi, aksiyon, komedi ve dedektif türleri arasında bir denge kurmayı başaran bu heyecan dolu film, ilk gösterimini Cannes’da Eleştirmenler Haftası bölümünde yaptı. ‘Kıyamet öncesi’ olarak tanımladığı bu ilk filminde George A. Romero, Luis Buñuel ve özellikle de John Carpenter’dan esinlenen yönetmen Stéphan Castang, psikolojik ve toplumsal şiddetin içindeki ironiyi başarıyla su yüzüne çıkarıyor.
Zeki Demirbukuz’un yedi yıl sonra çektiği ‘Hayat’ın ilk gösterimi dün Atlas 1948 Sineması’nda yapıldı. Bugün de Kadıköy Sineması’nda gösterilecek. Üç saatin üzerinde olan film genel olarak beğenildi. Zeki Demirkubuz’un en iyileri arasında gösteriliyor. Kimine göre ise en iyisi…
Demirkubuz, filmde babası tarafından zorla nişanlandırıldığı için evden kaçan Hicran’la, onu bulmak için İstanbul’a gelen Rıza’nın hikayesini anlatıyor. Filmde Miray Daner, Burak Dakak, Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkaş, Ozan Dağara, ve Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Ağlat Ağacı’ filminde başrol oynayan Doğu Demirkol rol alıyor.