Şef Öykü Yanık’ın buruk sevinci: Zor olanı başardı ama destek bekliyor

Öykü Yanık henüz 22 yaşında. İtalya'nın Saluzzo Opera Akademisi'ne kabul edildi ama burs sıkıntısı yaşıyor. 10Haber'in sorularını yanıtlayan genç şef, Türkiye'yi yurt dışında temsil etmek istediğini söylüyor.

Kültür Sanat 5 Mart 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Öykü Yanık

Öykü Yanık klasik müzik dünyasında adından söz ettiriyor. 22 yaşındaki genç müzisyen daha eğitimini tamamlamadan Avrupa’nın dört bir yanında orkestralar yönetti. Fransa, Almanya ve İtalya’da sahne alan genç şef dünyanın önde gelen akademilerinden Saluzzo Opera Akademisi’nden kabul aldı. Geçen ay İtalya’daki Saluzzo Opera Akademisi’ne şef asistanlığı için yaptığı başvurunun kabul edildiğini, ancak akademiye gidebilmek için maddi destek aradığını söyleyen Yanık “Giulio Cesare isimli bir operanın asistan şefi olarak görev alacağım eğer gidebilirsem. Biz bu tarz çalışmalara, akademilere ve kurslara gittiğimizde aslında bütün orkestra için ödeme yapıyoruz ve bu bizi zorlayabiliyor” dedi.

‘Daha güzel müzik yapmak için çalışıyor ve yaşıyorum’

Genç yaşta çok sayıda orkestra ve koroyla çalışma fırsatı bulduğunu belirten Öykü Yanık Leipzig Senfoni Orkestrası ve Metz-Grand Est Senfoni Orkestrası gibi toplulukları genç yaşında yönetti. İtalya’daki eğitimi için burs arayışları devam eden müzisyenle müzikal yolculuğunu konuşma fırsatı bulduk. Sorularımızı yanıtlayan genç şef, müziğe ilk adımı attığı günden bugüne yolculuğunu 10Haber’a anlattı.

Müzik eğitiminizi Türkiye’de başladınız, şimdi hedefiniz yurtdışı. Öncesinde Türkiye’deki müzikal serüveniniz nasıl başladı? Hangi aşamalardan geçtiniz?
-Bu dönem lisans seviyesindeki son dönemim. Önümüzdeki yıllar için yurtdışında yüksek lisans yapmak istiyorum, bu süreç uzun sürebilen bir süreç, her okulun farklı sınavları ve başvuru tarihleri var. Şimdilik bunları takip ediyor ve hazırlanıyorum. Bundan önce ben anadolu lisesi okudum. Bahçelievler Anadolu Lisesi’ndeydim. Herkes müziği nasıl seçtin diye soruyor ama bu sorunun cevabını bulmakta ben de zorlanıyorum. Sanırım o beni seçti diyebiliriz. Küçüklükten beri birçok farklı tecrübem oldu müzikle alakalı. Ufak yaşta verdiğim bazı keman konserleri ve bale gösterileri sahnede olmayı ne kadar çok sevdiğimi fark ettirdi. Sonrasında özellikle teorik konulara ilgimin olduğunu konservatuvara girdikten sonra anladım. Önce keman bölümündeydim, sonra orkestra şefliği okumaya başladım. Yaptığım en doğru tercihti diyebilirim. Orkestra şefliği eğitimi birçok kişi için lider olmak, göz önünde olmak, herkese istediğini söylemek gibi anlamlara gelebiliyor. Bunun çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Elbette kendini büyük bir topluluğa inandırmak için bazı becerilere sahip olmak önemli ama benim için önümdeki partisyondan daha üstün hiçbir şey yok; müziğe hizmet ediyorum. Daha güzel müzik yapmak için çalışıyor ve yaşıyorum. En büyük motivasyonum bu.

22 yaşındaki Öykü Yanık, Avrupalı orkestraları yönetti.

– Saluzzo Opera Academy, dünyanın alanındaki en iyi kurumlarından biri. Kabul süreci nasıl gelişti. Sizi orada neler bekliyor?

Saluzzo kendimi geliştirmek için çok iyi bir fırsat. Buraya kabul edildiğim için mutluyum. Asistan şef olarak seçildim. Oradaki ekip ellerindeki müziğin en azından bir kısmını bana emanet etmek için beni seçti. Bu çok onur verici. Bir seçim sürecinden sonra kabul aldım. Bir ay boyunca bir operada asistan olarak çalışacaktım. Ne yazık ki ödeme sürecinde bazı problemler çıktığı için gitmem mümkün değilmiş gibi gözüküyor. Biraz üzücü oldu ama yapacak bir şey yok. Başvurduğum başka akademiler de var, onları bekliyorum. Şeflik biraz böyle, her seyahatiniz her zaman gerçekleşmeyebiliyor, hele öğrenciyseniz. Zaten öğrencilik süreci de biraz karmaşık. Bu tarz akademiler çok yüksek fiyatlı, çünkü çok uzun sürüyor ve konaklama vesaire karşılanmıyor. Yine de hiçbir zaman pes etmiyorum, bu olmazsa bir dahaki olur, her zaman orkestraların peşindeyim.
– Türkiye ve İtalya’da müzik eğitim konusunda yaklaşım nasıl? Farklılıklar var mı?
Klasik batı müziği zaten İtalya’da ortaya çıkan müzik geleneklerinin bir ürünü, o geleneğin gelişmesiyle biz klasik batı müziğini ayrı bir grup altına aldık. O yüzden İtalya’da, genel olarak Avrupa’da elbette bakış açısı biraz daha farklı. Burada bu müziğin hitap ettiği kitle daha küçük, yine de salonlarımız her zaman dolu. Müzik eğitiminde uygulama yapmak çok önemli, buradaki okulların öğrencilerine uygulama fırsatı verdiğini pek düşünmüyorum. Özellikle genç bir orkestra şefi olarak keşke gençlik orkestralarıyla çalışma fırsatım olsa, bunu çok isterdim. İnsan kendi yaşıtlarından çok şey öğreniyor. İtalya’da ve Avrupa’nın diğer ülkelerinde okuyan orkestra şefi arkadaşlarımın prova yapmak için orkestralara ulaşmaları daha kolay. Ben de bu açığı kapatmak için bahsettiğim akademilere başvuruyorum. Profesyonel orkestralarla çalışmak sadece beş dakikada bile neredeyse bütün bir senenin eğitimine eş değer oluyor.

Öykü Yanık, müziğin peşinde dünyanın dört bir yanına gitmek istediğini söylüyor.

‘Müzik neredeyse oraya gideceğim’

– Daha önce Avrupa’da orkestralar yönettiniz. Yakında benzer projeler olacak mı?
Olmasını umuyorum ve bunun için çalışmalar yapıyorum, önceliğim yüksek lisans. Sonrasında karşıma çıkacak her fırsatı değerlendireceğim, bu iş biraz da şans işi aslında, aniden gelişen çok olay oluyor. Göreceğiz, kendime inanıyorum.
– Anadolu Ajansı’na verdiğiniz demeçte “Türkiye’yi yurtdışında temsil etmek istiyorum” dediniz. Bundan sonraki süreçte bu temsiliyet açısından ne gibi hedefleriniz var?
Bu işte ne olacağını kestirmek biraz zor aslında. Avrupa’da birçok kadın artık yönetici pozisyonlarına da gelmeye başladı. Gençlik hayatımın daha çok freelance geçeceğini düşünüyor ve daha çok seyahat etmek için bunu istiyorum. Müzik neredeyse oraya gideceğim yani. Onun dışında uluslararası bazı yarışmalara katılmak ve bazı akademilerde bulunmak istiyorum eğitim hayatım için, bu tarz organizasyonlarda kendimizi göstermek çok önemli. Elbette kendi ülkemde de konserler vermek istiyorum, şeflik çok seyahat ettiğiniz bir meslek, işimin bu yanını çok seviyorum. Ancak farlı yerlerden müzik direktörlüğü teklifleri gelirse bundan da kaçınmam. Bu kararları vermek için önümde çok uzun bir yol var, yine de birkaç sene içerisinde ismimin daha da duyulması için elimden geleni yapacağım.

Grammy adayı Esin Aydıngöz: Yeni yılda dünya için barış diliyorumGrammy adayı Esin Aydıngöz: Yeni yılda dünya için barış diliyorum

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler