Gomidas’ın yolculuğu devam ediyor

Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş, yolu Eçmiyadzin, İstanbul, Berlin ve Paris’e düşmüş; Ermeni, Anadolu ve dünya kültürüne derin izler bırakmış, müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip Gomidas Vartabed...

İlk kez 2020'de sahnelenen, Vartabed’in yolculuğunu anlatan ödüllü 'Gomidas' oyunu ekim ayı boyunca İstanbul'da tiyatroseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Kültür Sanat 11 Ekim 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Hikâyeyi Gomidas’ın ağzından dinlerken 40 kişilik topluluğuyla Lusavoriç Korosu karaktere eşlik ediyor. Türkçe ve Fransızca sahnelenen oyunda seyirci dilediği versiyonu seçebiliyor.

Gomidas Vartabed, Osmanlı döneminde Kütahya’da dünyaya gelmiş, yolu Eçmiyadzin, İstanbul, Berlin ve Paris’e düşmüş; Ermeni, Anadolu ve dünya kültürüne derin izler bırakmış, müzikolog, besteci ve koro şefi bir rahip…

1915’te Ermeni aydınlarla birlikte İstanbul’dan sürülüşünün ardından hayatının son 18 yılını sessizliğe gömülerek geçirdiği akıl hastanesinde, yakın arkadaşının ona miras bıraktığı hayalî koyunun peşinden seslenerek kendi hayat hikâyesini anlatıyor. ‘Gomidas’ isimli bir tiyatro oyunuyla.

20. yüzyılda yaşamış Ermeni koro şefi ve rahip Gomidas Vartabed’in yolculuğunu anlatan ‘Gomidas’ oyunu, Surp Vortvots Vorodman Kilisesi’nde sahnelenmeye devam ediyor. İlk kez 2020’de 24. İstanbul Tiyatro Festivali’nde Türkçe ve Fransızca prömiyerlerini yapan oyun, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin 29’uncu ödüllerinde Yolcu Tiyatro yapımı ‘Gomidas’ en iyi yapım seçilmişti.

Ahmet Sami Özbudak’ın yazıp yönettiği, Ersin Umut Güler’in süpervizörlüğünü ve yapımcılığını üstlendiği ‘Gomidas’ oyununda, karaktere Fehmi Karaarslan hayat veriyor. Hagop Mamigonyan şefliğinde 40 kişilik kadrosuyla Lusavoriç Korosu’nun sahne aldığı oyun bu sezon da sahnelenmeye devam edecek.

Osmanlı’nın son döneminde Kütahya’da dünyaya gelen müzik dehası Gomidas’ın Eçmiyadzin-Berlin-Paris-İstanbul hattında devam eden yaşamını takip eden oyun, 21, 22 ve 28 Ekim tarihlerinde İstanbul’da sahnelenecek. Oyun, ayrıca 18 Kasım Cumartesi günü 20.30’da ilk kez İzmir seyircisiyle buluşacak.

Erkek erkeğe tiyatro açtılar, Milli Mücadele'nin kadınlarını izlediler!Erkek erkeğe tiyatro açtılar, Milli Mücadele’nin kadınlarını izlediler!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.