Raf Gezgini: Hem oynarım hem yazarım!
Yazar Alev Alatlı tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Alatlı'nın ölüm haberini Sağlık Bakanı Koca duyurdu. 79 yaşında vefat eden yazar 'Dünya Nöbeti' ve 'Viva La Muerte' gibi kitaplarla büyük bir okur kitlesine erişmeyi başarmıştı.
Yazar ve akademisyen Alev Alatlı hayatını kaybetti. 79 yaşında hayata veda eden yazarın ölüm haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu. ‘Yaseminler Tüter mi, Hâlâ?’, ‘Dünya Nöbeti’ ve ‘Viva La Muerte’ gibi çok okunan kitaplara imza atan yazar, 2017’den bu yana Kapadokya Üniversitesi mütevelli heyeti başkanlığı görevini de üstlenmişti. Yazarın sosyal medya hesabından ‘Nasihatimdir, vasiyetimdir’ başlığıyla kaleme aldığı bir yazısı da paylaşıldı.
Alatlı’nın ‘Nasihatimdir, vasiyetimdir’ başlıyla paylaşılan yazısı şöyle:
“Güneş her gün daha mütekâmil bir dünyaya doğmaz. Tarih ezelden ebede dümdüz uzanan doğrusal bir hat değil, devirli bir oluşumdur. Gün olur, en gerideki en öndekinden ileride olur. Aristarkus, Kopernik’e “zıpçıktı astrolog” diyen devrimci Martin Luter’den daha ilericidir. Ahmet Yesevi, Kadızade Mehmet’in çok ötesinde. Siz istihkâmlarınızı güçlendirin, zor zamanları fırsata çevirin. Benim yaşıma geldiğinizde, benim hiç olamadığım kadar hakîm, fehîm, müstakîm, emîn, mekîn ve metîn olun. Aziz ülkemize gelince, ille de bir şeye benzetecekseniz, her budağından sürgün atan salkım saçak bir böğürtlen çalısına benzeteceksiniz Türkiye’yi. Bir sürgünü çiçeğe dururken, diğerinin kurumakta, ötekinin meyve vermekte olduğunu görün. Tek bir sürgüne takılıp kalmayın, bütüne bakmayı adet edinin. Unutmayın ki düz akılla anlaşılmaz, pergele, cetvele gelmez, kendisine has bir kimliği vardır, Türkiye’nin. Batmaz. Batarsa, okyanuslar taşar. Mademki son temsilcileriyiz Gezegen’in iyiliği için yaşatılması elzem bir medeniyetin, bizi durduracak tek “gerçek”, soğuyan Güneş’in dünyamızı yarı yolda bırakması ihtimali olmalı.”
1944 yılında İzmir’de dünyaya gelen Alev Alatlı, liseyi Tokyo’da okuduktan sonra üniversite eğitimini ekonomi ve estatistik alanında ODTÜ’de aldı. ABD’de yüksek lisans ve doktora eğitimden sonra Alatlı, Türkiye’ye döndü. Çalışmalarını medeniyet tarihi ve ilahiyat üzerine yoğunlaştıran yazar, ilk romanını 1985’te yayınladı. ‘Yaseminler Tüter mi Hala?’ adını taşıyan romanı büyük ilgi gören yazar, kurgu dışı kitaplarla da özellikle üniversite gençliğini etkiledi.
1986 yılında yayınladığı ‘Aydın Despotizmi’ yazarın düşünsel yönünü de yansıtmaya başladığı ilk eseri olma özelliği taşıyor. Aynı tarihte Filistinli yazar Edward Said’in ‘Haberlerin Ağında İslam’ ve ‘Filistin Sorunu’ kitaplarını Türkçeye çeviren Alatlı, o dönem sürgünde bulunan Yaser Arafat’tan Özgürlük Madalyası almıştı. Yazar, 2006’da ‘Aydınlanma Değil, ‘Merhamet!’ adlı romanıyla Mikhail A. Sholokhov 100. Yıl Roman Ödülü’nü kazanmıştı.
2000’lerden sonra ağırlıklı olarak kurgu dışı kitaplarıyla ön plana çıkan Alatlı, güncel politik konulardaki fikirleriyle de dikkat çekti. Siyasi tartışmalarda taraf olan Alatlı yazın üretimini de sürdürdü. Alatlı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu’na üye olarak atandı.. Kurulda ayrıca Orhan Gencebay, Murat Bardakçı, Hülya Koçyiğit, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Ümit Meriç gibi isimler yer alıyor.
2014’te Edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülen Alatlı, yakın tarihte beş ciltlik ‘Batıya Yön Veren Metinler’ serisini yayınlanmıştı. Yazar ağırlıklı olarak ABD dış politikası, Hollywood sineması, Doğu-Batı çatışması, İslam kültürü ve medya üzerine yazılar yazmaktaydı. Son röportajını 30 Aralık 2023’te Samsun E-Dergi’ye veren Alatlı, “Paylaşmak istediğim bir dünya görüşüm vardı, anlatamazsam ölecektim sanki! Yaşamak için yazmak zorundayım” demişti.