Prof. Dr. Hasan Saltık kızamık hastalığındaki artışı üç nedene bağladı: Kovid-19, aşı karşıtlığı, düzensiz göçmen akını
Bu toprakların sesi kısılan zengin müzik tınısını hem Türkiye hem de dünyaya yeniden hatırlattı. İki yıl önce 57 yaşında vefat eden yapımcı Hasan Saltık'ın adı doğduğu Hozat'ta yaşatılacak. Çünkü bu cumartesi Hasan Saltık Kültür Merkezi açılıyor.
İki yıl önce 57 yaşında kalp krizi geçirip yaşamını yitiren Kalan Müzik’in sahibi Hasan Saltık adına doğduğu yer olan Tunceli Hozat’ta kültür merkezi açılıyor. Hozat Belediyesi sosyal medyadan yaptığı duyuruda “Hasan Saltık Kültür Merkezi, yapımcının doğum yeri olan Hozat’ta, 25 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek bir törenle açılıyor” diyerek Türkiye’nin müzikal zenginliğini hem ülkemize hem de dünyaya tanıtan Saltık’ın adının artık kendi doğduğu topraklarda yaşayacağını ilan etti.
Kültür merkezi, Hasan Saltık’ın Anadolu etnomüzik arşivinin oluşmasına yaptığı katkıların tanıtılması ve hatırasının yaşatılması amacıyla hayata geçirildi. Mekân aynı zamanda yapımcının arşiv ve fotoğraflarının da yer aldığı bir anı evi işlevi görecek. 600 kişi kapasiteli Hasan Saltık Kültür Merkezi’nde çok amaçlı bir sergi ve konser salonu yer alıyor.
Hasan Saltık Kültür Merkezi açılış törenine Saltık’ın ailesiyle birlikte aralarında Cihat Aşkın, Cengiz Özkan, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mazlum Çimen, Ender Balkır, Selçuk Balcı, Olgun Şimşek gibi sanatçı dostları da katılacak.
Hasan Saltık’ın eşi, Kalan Müzik’in yöneticisi Nilüfer Saltık, ailesi adına yaptığı açıklamada Saltık’ın bölge insanının sanatsal gelişimine daima önem verdiğini söyledi. Hasan Saltık’ın Dersim’le bağlarını hiç koparmadığını anlatan Nilüfer Saltık, “Hozat’tan 12 yaşında ayrılıp İstanbul’a taşınmasına rağmen gönlü daima Dersim’deydi, o bağı hiç koparmadı. Bugüne kadar kültür dünyasına sunduğu katkıların yarattığı etkiler düşünülünce, kendi doğduğu topraklarda onun anısını yaşatacak bir kültür merkezi olmasını önemsiyoruz. Bu yüzden Hozat Belediyesi’nin aldığı kararla, Hasan adına bir kültür merkezi yaratılması fikrine çok sıcak baktık. Belediye tarafından tahsis edilen binayı renove ederek bir kültür merkezi haline dönüştürdük. Bu merkezin, Hasan’ın da hep istediği gibi, bu topraklarda kültür ve sanat etkinliklerinin yeşertmesi açısından işlevsel bir mekâna dönüşmesini umuyoruz” dedi.
1964’te Hozat’ta doğan ilköğrenimini Tunceli’de, ortaöğrenimini ise İstanbul’da tamamlayan Saltık, İstanbul Devlet Konservatuvarında başladığı obua eğitimini ekonomik güçlükler nedeniyle yarım bırakarak Suadiye Lisesine devam etti.
Amcasının oğlu Rahmi Saltuk’un plak şirketinde dört yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında Kalan Müzik’i kuran Saltık, unutulmaya yüz tutmuş arşivlik kayıtlarını elinde bulunduran koleksiyonerlerden ve eski müzisyen ailelerinden derlediği etnomüzikolojik çalışmalar için de önem taşıyan eserleri Kalan Müzik etiketi altında yayınladı.
Saltık’ın çabaları hem Türkiye’de hem dünyada ses getirmişti. Liberation yapımcıyı “Hasan Saltık olmasaydı Anadolu sessiz kalırdı”, New York Times’da “Anadolu’daki fısıltıya dönüşmüş sesleri toplayıp, bunlardan armonik bir gök gürültüsü çıkaran adam” olarak, Time Dergisi ise ‘Türkiye’nin müzik antropologu” olarak” tanımlamıştı.