Bir arkeoloji müjdesi daha: Ordu’da yeni bir zemin mozaiği bulundu
6 Şubat Depremi'nden sonra ciddi bir hasar almasa da bakım çalışmaları nedeniyle kapatılan dünyanın en büyük taban mozağiyi ziyarete açıldı. Hatay Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi'ndeki mozaikler bir yıldır ziyarete kapalıydı.
Hatay’da 6 Şubat 2023’teki depremleri hasarsız atlatan, dünyanın en büyük tek parça mozaiği, bakım çalışmaları sonrası yeniden ziyarete açıldı. Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi’ndeki 1050 metrekarelik alana yayılan mozaikler bakım ve onarım çalışmalarının ardından ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Sarsıntılar nedeniyle müzenin sadece giriş duvarlarında çatlaklar oluştu, bazı bölümlerde sıva dökülmeleri yaşanmıştı.
Yaklaşık 14 yıl önce otel inşaat sırasında ortaya çıkan ve içerisinde Helenistik, Roma, Bizans, Orta Çağ ve İslamiyet dönemlerini ait mozaikler çalışmalar sonrası ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Sokak, cadde ve hamam kalıntıları gibi eserlerin sergilendiği müze-otel konseptine sahip müze, Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da büyük ilgi görüyor.
Hatay Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Ali Çelikay, yaptığı açıklamada, depremlerin ardından müzede, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Kültür Varlıkları ve Müzeleri Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda bakım onarım çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Müzenin ziyaretçilerini ağırlamaya başladığını belirten Çelikay, şöyle konuştu:
“Müzemiz kapalı ve açık teşhir alanlarından oluşuyor, kapalı alanda yaklaşık 341 eserimiz sergileniyor. Sergilenen eserler, açık alandaki kazılarda ortaya çıkarılan buluntulardan oluşmaktadır. Açık alanda ise en önemli buluntular arasında forum yapısına ait mozaikler ve yine Roma’nın erken dönemine ait Pegasus Mozaiği ile birlikte sokaklar, caddeler, hamam kalıntıları, dükkanlar ve işlikler sergilenmektedir. 6 Şubat 2023’teki depremlerde eserlerimizde herhangi bir hasar oluşmadı, sadece müzeye ait duvarlarda kısmı çatlaklar oluşmuştu onların onarımlarını tamamlayarak 11 Haziran’da ziyarete açtık”