İklim aktivistleri son yıllarda seslerini duyurmak için sanat eserlerini ve tarihi yapıları hedef alıyor. Van Gogh’un 'Ayçiçekleri', Da Vinci’nin 'Mona Lisa'sı ve geçen hafta bu listeye eklenen MoMa'nın ardından Berlin'in sembolü Brandenburg Kapısı da iklim aktivistlerinin hedefi oldu.
Almanya'da iklim aktivistleri, hükümetini iklim değişikliğine karşı daha acil eylemde bulunmaya çağırmak için Brandenburg Kapısı'nı spreyle turuncuya boyadı.
Almanya’da iklim aktivistlerinin son hedefi, Berlin’in en önemli sembollerinden Brandenburg Kapısı oldu. Aktivistler hükümetini iklim değişikliğine karşı daha acil eylemde bulunmaya çağırmak için Brandenburg Kapısı’nı spreyle turuncuya boyadılar.
Aktivistler, Almanya hükümetinin bir dizi yeni karar almasını istiyor. Grubun öncelikleri arasında Almanya’nın 2030 yılına kadar tüm fosil yakıtları kullanmayı bırakması, emisyonları daha hızlı azaltmak için otoyollarda saatte 100 kilometre gibi genel bir hız sınırı uygulaması gibi maddeler yer alıyor. Almanya, 2045 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmayı hedefliyor, ancak son iki senedir yıllık hedeflerine ulaşmadı.
Polisin yaptığı açıklamaya göre, tarihi kapının altı sütununu boyayan 13 aktivist gözaltına alındı. Eylemin hemen ardından bölgeye güvenlik şeridi çekilerek tarihi kapıdaki boya temizlendi. Berlin Belediye Başkanı Kai Wegner, aktivistlerin bu eylemlerinin, meşru protesto biçimlerinin ötesine geçtiğini söyleyerek grubun eylemlerini kınadı. Alman haber ajansına konuşan Wegner, “Bu eylemlerle, bu grup sadece tarihi Brandenburg Kapısı’na zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda zamanımızın ve geleceğimizin önemli sorunları hakkında özgür söylemimize de zarar veriyor ” dedi.
İklim aktivistleri son yıllarda önemli sanat eserlerine ve tarihi yapılara zarar vererek yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor. Geçen yıl Londra’daki Ulusal Galeri’de Hollandalı ressam Vincent van Gogh’un ‘Ayçiçekleri’ tablosuna domates çorbası fırlatmıştı. Aynı yıl Paris’te yaşlı bir kadın kılığına giren bir adam, Louvre Müzesi’nde sergilenen Leonardo da Vinci’nin 500 küsür yıllık ‘Mona Lisa’ tablosuna bir pasta fırlattı ve onu koruyan kurşun geçirmez camı kırmaya çalıştı. Geçen hafta ise dünyanın önde gelen çağdaş sanat müzelerinden MoMA (Modern Sanatlar Müzesi), iklim aktivistlerinin hedefindeydi. MoMA önünde toplanan Climate Defense isimli çevreci topluluk, müzenin yönetim kurulu üyesi Marie-Josée Kravis aleyhinde sloganlar atıp protesto düzenledi.