Dünya için utanç raporu: 2022’de dakikada 11 futbol sahası büyüklüğünde orman yok oldu
İklim aktivistleri bu kez de Fransız ressam Monet'in 1900 tarihli 'Giverny'deki Sanatçının Bahçesi' eserini hedef aldı. 25 ve 30 yaşındaki iki kadın aktivistin ellerine sürdüğü kırmızı boyalarla saldırdığı tablodaki hasarın ne boyutta olduğu araştırılıyor. Polis, iki aktivisti gözaltına aldı.
İklim aktivistlerilerinin eylemlerinin son hedefi Fransız ressam Claude Monet’in ‘Giverny’deki Sanatçının Bahçesi/The Artist’s Garden at Giverny’ tablosu oldu. Aterstall Vatmarker (Sulak Alanları Yeniden Canlandır) adlı çevre grubuna iki aktivist, İsveç’teki Stockholm Ulusal Müzesi’nde bulunan tabloya kırmızı boya sürdükleri elleriyle saldırdılar. 25 ve 30 yaşındaki iki kadın aktivistin saldırdığı tablo şu an inceleme altında. Aktivistler ise göz altına alındı.
Müze, tablonun uğradığı zararı anlamak için çalışmalara başladıklarını söyledi: “Tablo, müzenin küratörleri tarafından inceleniyor ve herhangi bir hasar olup olmadığı kontrol ediliyor. En kısa sürede daha fazla bilgi sahibi olmayı umuyoruz.”
Aktivistlerin iklim krizine dikkat çekmek için sanat eserlerine saldırması, son yılların en popüler eylemlerinden. Geçen mayıs ayında Louvre Müzesi’nde bulunan dünyanın en ünlü sanat eselerinden ‘Mona Lisa’ya pasta fırlatılmıştı. Paris’te yaşlı bir kadın kılığında, tekerlekli sandalyeyle müzeye gelen aktivist, yanında getirdiği bi pastayı kurşun geçirmez camın ardında sergilenen tabloya fırlatmış ve mesajını haykırmıştı: “Dünyayı yok eden insanlar var… Bütün sanatçılar, dünyayı düşünün. Bu yüzden bunu yaptım. Gezegeni düşünün.”
Yine 2022’de iklim aktivistleri, Roma’da sergilenen Van Gogh tablosunu hedef almıştı. Kendilerine ‘The Last Generation (Son Nesil)’ adını veren bir grup, Bonaparte Sarayı’nda Van Gogh’un ‘Ekici/The Sower’ tablosuna sebze püresi fırlatıp kendilerini duvara bağlamışlardı. Aktivistler daha sonra kömür kullanımına ve iklim değişikliğine karşı sloganlar atmıştı. Van Gogh’un çilesi bununla da bitmedi. Just Stop Oil aktivistleri, Londra’daki Ulusal Galeri’de sanatçının ‘Ayçiçekleri/Sunflowers’ tablosuna domates çorbası fırlatmıştı.
Tüm bunlar, iklim aktivistlerin sanat eserlerine yönelik saldırıların devam edebileceğini gösteriyor. Eylemlerin iklim krizine çözüm bulmak ve insanlığı harekete geçirmek için yararsız olduğunu savunanlar da var, aktivistlerin dünyanın en önemli eserlerine saldırarak seslerini duyurduklarını düşünüp destekleyenler de.