İngiltere’nin Schindler’inin hayatı film oldu: Nicholas Winton

Savaş sırasında 669 Yahudi çocuğun hayatını kurtaran ve İngiltere'nin Schindler'i olarak anılan Nicholas Winton'ın hikayesi beyazperdeye uyarlandı. Anthony Hopkins'in başrolünde yer aldığı 'One Life' 24 Mayıs'ta Türkiye'de vizyona girecek.

Kültür Sanat 3 Nisan 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Sir Nicholas Winton 1 Temmuz 2015'ta hayatını kaybetti.

669 Yahudi çocuk hayatlarını ona borçlu: Sir Nicholas Winton’a. İngiltere’nin Schindler’i olarak anılan Nicholas Winton’ın yüzlerce çocuğu Holokost’tan nasıl kurtardığının hikayesi yeni değil. Ancak yeniden gündeme gelmesine vesile olan ‘One Life’ adlı film vizyona girmek gün sayıyor.

Henüz 29 yaşındayken 2. Dünya Savaşı patlak vermeden önce 669 çocuğun hayatını kurtaran Nicholas George Winton’ı, Anthony Hopkins’in canlandırdığı film adını Talmud’daki (Yahudi medeni kanunu) bir deyişten alıyor: “Bir hayat kurtaran tüm dünyayı kurtarır.”

Lucinda Coxon ve Nick Drake’in senaryosunu kaleme aldığı film dünya prömiyerini 9 Eylül 2023’te Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapmıştı. 1 Ocak’ta İngiltere’de vizyona giren film 24 Mayıs 2024’te Türkiye’de de izleyicilerle buluşacak. Film çoğunlukla olumlu eleştiriler almış ve başta Hopkins olmak üzere oyuncuların performansları övülmüştü.

Dünya onu 50 yıl sonra tanıdı

Savaş sırasında bankerlik yapan Sir Nicholas Winton Alman işgali altındaki Çekoslovakya’nın Prag kentinden sekiz tren ayarlayarak 669 çocuğun Almanya üzerinden İngiltere’ye kaçırılmasını sağladı.

Ancak yine de kendini kahraman gibi hissetmiyordu, 669 çocuğu kurtarmıştı ama aklında geride kalan çocuklar vardı. Winton’ın ayarladığı dokuzuncu tren Prag’tan çıkamadı, içindeki 250 çocuktan bir daha haber alınamadı. Kurtardığı çocukların her birine aile bulan Winton’a, Polonya ve Çekoslovakya’da 1200’den fazla Yahudiyi soykırımdan kurtaran Alman iş insanı Oskar Schindler’den esinlenerek ‘İngiliz Schindler’ deniyordu.

Eşi sayesinde kahramanlığı ortaya çıktı

Ama dünya Winton’ın kahramanlığını 50 yıl sonra öğrendi. O da Winton’un eşi sayesinde. Eşi bu olayı öğrendikten sonra bir televizyon yapımcısıyla görüştü ve Winton’un kahramanlığı herkese anlatıldı. Ama Winton’un program hakkında bilmediği bir şey vardı. O gün stüdyoya izleyici olarak gelenlerin hepsi Winton’un kurtardığı çocuklardı. Sunucu ‘Aranızda Winton’ın kurtardığı çocuklardan biri var mı?’ diye sorduğunda hepsi ayağa kalktı. Winston gözyaşlarına hakim olamadı.

Winton 2003 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye ilan edildi. Ayrıca Çek Cumhuriyeti’nde onurlandırıldı. Prag Merkez İstasyonunda bir Winton Heykeli bulunurken ‘Kindertransport’un çocuklarını betimleyen bir anıt Londra’nın Liverpool Street İstasyonu’nda. Sir Nicholas Winton 1 Temmuz 2015’te hayatını kaybetti.

 

Oscar'lı 'İlgi Alanı' Gazze dahil zulmü görmezden gelme tehlikesi hakkındaOscar’lı ‘İlgi Alanı’ Gazze dahil zulmü görmezden gelme tehlikesi hakkında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler