İnönü Vakfı Lozan Antlaşması belgelerini halka açtı: Gizli madde yok!

İnönü Vakfı, Lozan Antlaşması'nın 100. yılı vesilesiyle arşivindeki tüm belgeleri internet ortamından halka açtı. Sitede yer alan bilgilere göre, İnönü Vakfı arşiv sisteminde, belgeler, fotoğraflar, kitaplar, karikatürler, videolar, dergiler ve gazete örnekleri bulunuyor.

Kültür Sanat 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
İsmet İnönü, Lozan heyetine başkanlık yapmıştı.

İnönü Vakfı, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olarak nitelendirilen Lozan Antlaşması’nın belgelerini halka açtı. Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle İnönü vakıf arşivinde bulunan Lozan ile ilgili tüm belge, fotoğraf ve videoların, araştırmacıların çalışmalarına destek olmak için “lozanantlasmasi.com” adresine yüklendi.

Sitede yer alan bilgilere göre, İnönü Vakfı arşiv sisteminde, belgeler, fotoğraflar, kitaplar, karikatürler, videolar, dergiler ve gazete örnekleri bulunuyor. Belge arşivinde, tamamına yakını orijinal ve tek nüsha olan mektuplar, telgraflar, faturalar ve raporlar gibi belgeler bulunuyor. Belgelerdeki, Arap harfi olanlar Latin harfine, Almanca, Fransızca, İngilizce ve diğer dillerde olanların ise önemli bölümü Türkçeye çevrilerek siteye konuldu.

İnönü Vakfı sitesinde erişime açıldı

İnönü Vakfı sitede, İsmet İnönü ve Lozan heyeti ile Lozan Antlaşması’na imza atıldığı ana ait fotoğrafların da yer aldığı tarihi belgeler arasında, Mevhibe İnönü’nün Lozan’a gitmeden önce pasaportu için çektirdiği vesikalığı, konferansa giden ilk heyetin toplu pozu, İsmet Paşa’nın konferansta kullandığı kartviziti, antlaşmayı imzaladığı kalem ve mührü, Lozan dönüşünde, Ankara Garı’nda Atatürk ve Latife Hanım tarafından karşılanma anı gibi ayrıntılar da yer alıyor. Dünya ve Türkiye’den ünlü karikatüristlerin Lozan Antlaşması döneminde İsmet İnönü ile ilgili çizdikleri karikatürler de sitede bulunuyor.

İnönü Vakfı’ndan yapılan açıklamada, 100. yıl kutlama programı kapsamındaki diğer çalışmalara yer verildi. Buna göre 1. Dünya Savaşı’nın sonunda imzalanan ve bugüne kadar geçerliliğini koruyan tek anlaşma Lozan’ın hikayesi, ‘Lozan 1923 Olmak ya da Olmamak’ adıyla belgeselleştirildi.

Yönetmenliğini Kerime Senyücel’in yaptığı belgeselde, Lozan Delegasyonu Başkanı Dışişleri Bakanı İsmet İnönü’nün anıları temel alınarak, değişik ülke ve kurum arşivlerinden elde edilen belgelerle Lozan’ı, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Bilsay Kuruç ve Prof. Dr. Seçil Akgün anlattı, belgeselin özgün müziğini Derya Köroğlu yaptı.

Türk tipi Helen'i çizen ressamın Beyaz Rus olması ve hala sır kalan ölümüTürk tipi Helen’i çizen ressamın Beyaz Rus olması ve hala sır kalan ölümü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.