Tarihi keşif: Meksika’da arkeologlar ormanın altından kocaman bir Maya kenti çıkardı
İnsanlığın sıfır noktası olarak kabul edilen Göbeklitepe'nin bulunduğu Şanlıurfa dünya çapında bir kongreye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya Neolitik Kongresi 4-8 Kasım tarihleri arasında Şanlıurfa'da gerçekleşecek.
12 bin yıllık tarihiyle Göbeklitepe insanlığın geçmişine ışık tutuyor. Ancak burası, Şanlıurfa’da tarihi yeniden yazdıran tek yer değil. Karahantepe’de devam eden arkeolojik kazıların genişletilmesiyle bölgede daha fazla önemli bulguya erişilmişti. Bu nedenle de artık Taş Tepeler olarak anılan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bölgeye ev sahipliği yapan Şanlıurfa’da yılın en önemli kongrelerinden biri düzenlenecek.
4-8 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Dünya Neoloitik Kongresi alanında önemli bir platform olma özelliği taşıyor. Kongre, farklı coğrafi bölgelerde, farklı zaman dilimlerinde gerçekleşen çeşitli Neolitik oluşumlara ilişkin tartışmaları bir araya getirmek amacıyla düzenleniyor. Kongrenin oturumları Harran Üniversitesi ve Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşecek.
Bundan 12 bin yıl öncesine tarihlenen Neolitik Çağ’da ortaya çıkan kültürleri Taş Tepeler örneği üzerinden derinlemesine irdeleyecek kongreye akademik başvurular 30 Nisan’a kadar devam edecek. 31 Mayıs’ta kongrede tebliğ edilecek makaleler kurul tarafından duyurulacak. İlk kez Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek kongre, Neolitik Çağ’a dair olgular hakkında hem yerel hem de küresel ölçekte yeni bakış ve düşünüş biçimlerini teşvik etmeyi de amaçlıyor.
İnsanlığın sıfır noktası olarak kabul edilen bir coğrafyada gerçekleşecek Dünya Neolitik Kongresi’nin radyokarbon tarihleme, fiziksel antropoloji, jeoarkeoloji ve Neolitik bulgular hakkındaki son gelişmeler odak noktası olacak.