İnsanlık için büyük bir adım: Jeff Koons’un heykeli ayda

Neill Armstrong'un 20 Temmuz 1969'da ayda yürüyüşünden sonra insanlık yeni bir tarihi âna tanıklık ediyor. Jeff Koons'un imzasını taşıyan heykel Odysseus uzay aracının aya yumuşak iniş yapmasıyla bir ilki gerçekleştirdi.

Kültür Sanat 23 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Jeff Koons'un yaptığı heykel aya başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

20 Temmuz 1969’da aya ilk adımını atan Neil Armstrong, bunu kendisi için küçük, insanlık için büyük bir adım olarak tanımlamıştı. Bu tarihi olaydan sonra insanlığın uzay macerası üzerine yeni hedefler koyarak büyüdü. Neil Armstrong’un aydaki yürüyüşünden 55 yıl sonra bu kez bir sanat eseri dünyanın uydusunda. Yaşayan en önemli sanatçılardan biri olarak kabul edilen Jeff Koons da ‘Ay Evreleri’ adlı heykeliyle tarihe geçti. Sanatçının yaptığı heykel Odysseus uzay aracının aya yumuşak inişi başarılı bir şekilde gerçekleştirmesiyle bir ilke imza attı. Artık ayda bir sanat eseri var. Bu ay yolculuğu aynı zamanda ABD’nin 50 yılı aşkın bir süre sonra dünyanın uydusuna yaptığı ilk seyahat yaptı.

Jeff Koons ilhamını oğlundan aldı

125 minyatür ay heykelinden oluşan bir bütün Odysseus’un bir haftalık uzay yolculuğu sonrası ayda. Her bir heykelin üzerinde Aristoteles, David Bowie, Leonardo da Vinci, Gandhi, Billie Holiday, Gabriel García Márquez, Andy Warhol ve Virginia Woolf gibi insanlık tarihinde çığır açan bir figürün adı yazıyor. Sanatçı tarihe geçen heykeliyle insanı sonsuz uzaydaki konumunu sorgulatmayı amaçlıyor. Jeff Koons paslanmaz çelik heykellerini 2022 yılı sonunda uzayda olacak şekilde hazırlamıştı. Ancak proje bu hafta yaşanan bir aksilik de dahil olmak üzere birkaç kez sekteye uğradı. Her seferinde yeni umutlarla da yeniden başladı. Bilim insanları paslanmaz çelikten üretilen eseri taşıyacak uzay aracında bir sorun olduğunu fark ettikten sonra Falcon 9 roketinin fırlatılmasını ertelemişlerdi.

Aya yumuşak iniş yapan Odysseus uzay aracındaki heykel 125 minyatür aydan oluşuyor.

Amerikalı sanatçı Jeff Koons, uzaya bir eser gönderme fikrini oğluyla yaptığı bir konuşma sonrası edinmişti. Sanatçının oğlu, babasına neden uzayda sanat eseri yok ve neden kendisi uzaya bir eser göndermiyor soruları karşısında bu projeyi geliştirmeye başladı. Projede dijital sanat ve teknoloji şirketi NFMoon ve uzay keşif şirketi 4Space’in yanı sıra Pace Gallery’nin desteği de yer aldı.

Uzaya eser göndermeyi daha önce de deneyen olmuştu

Bu yolculukla bir ilki gerçekleştiren Jeff Koons bunu deneyen tek isim değil. Daha önce de başka sanatçılar eserleriyle uzayı fethetmeye çalıştı. Ancak sanat eserleri uzayın enginliğinde kaybolup gitti.  Sanatçı Trevor Paglen, 2018 yılında Nevada Sanat Müzesi ile işbirliği yaparak ‘Orbital Reflector’ adlı eserini uzaya fırlattı. Milyonlarca dolara mal olan proje kısa süre sonra mühendislerin roketle iliştiminin kesilmesiyle başarısızlığa uğradı. 1971 yılında Apollo 15 mürettebatı, Belçikalı sanatçı Paul Van Hoeydonck’un alüminyum bir figürünün yanı sıra görev sırasında ölen 14 astronot ve kozmonot için bir hatıra plaketi bıraktı. Andy Warhol, Robert Rauschenberg, John Chamberlain, Claes Oldenburg, Forrest Myers ve David Novros gibi sanatçıların Apollo 12’ye gizlice ortak bir sanat eseri gönderdiğine de uzun zamandır inanılıyor.

Jeff Koons, aydaki yerini alan ‘Ay Evreleri’ ile poz vermişti.

Tarih yazıldı: İlk kez bir özel şirketin aracı Ay'a iniş yaptıTarih yazıldı: İlk kez bir özel şirketin aracı Ay’a iniş yaptı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.