Talât Sait Halman Çeviri Ödülü için başvurular başlıyor
52. İstanbul Müzik Festivali programı açıklandı. Bu yıl 'Kökler' temasıyla düzenlenen festival 21 Mayıs'ta başlıyor. 12 Haziran'a kadar devam edecek bu müzik şöleninde klasik müziğin yanı sıra Klasik Türk Müziği konserleri de yer alıyor.
25 konserin verileceği festivale aralarında AKM, CRR Konser Salonu, Deniz Müzesi, İstanbul Modern ve Kapalıçarşı'nın da olduğu 17 mekân ev sahipliği yapacak. Festival biletleri 20 Şubat'ta genel satışta.
İstanbul Müizk Festival ‘Kökler’ ile dönüyor. 21 Mayıs – 12 Haziran tarihleri arasında şehrin dört bir yanına yayılacak festivalin programı açıklandı. ‘Kökler’ temasıyla yapılacak festival 25 konsere ev sahibi olacak. Türk-Macar Kültür Yılı ve Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı özel etkinliklerle kutlanırken festivalin açılışını yıllar sonra İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası yapacak. AKM’deki açılışta orkestra 10Haber okurlarının yakından tanıdığı genç piyanist İlyun Bürkev’e eşlik edecek. 17 farklı mekânda gerçekleşecek festivalin biletleri 20 Şubat’ta satışa çıkıyor. Festivalde her konserin belirli sayıdaki bileti gençlere bu yıl da 20 TL.
İstanbul Müzik Festivali’nde Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu, Borusan Quartet gibi önemli toplulukların yanı sıra Maria João Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, István Várdai, Gülsin Onay, Edgar Moreau, Kristóf Baráti, Roby Lakatos gibi solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde sanatçı izleyiciyle buluşuyor. Programda İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dahil dört eserin dünya prömiyeri, iki eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.
25 konserin yapılacağı 52. İstanbul Müzik Festivali’nde önce çıkan etkinlikleri 10Haber okurları için sıraladık.
52. İstanbul Müzik Festivali’nin Açılış Konseri 21 Mayıs Salı akşamı. AKM’deki konserde yıllar sonra İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı (İDSO) festivalde izleyeceğiz. Türkiye’nin en köklü orkestralarından İDSO bu özel gecede genç piyanist İlyun Bürkev’e eşlik edecek. Eğitimini Salzburg’da sürdüren genç müzisyen Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında geçen yıl Almanya’nın en prestijli salonlarında konserler vermiş, büyük ilgi görmüştü. Cem Mansur’un şefliğindeki konserde Verdi’nin ‘Othello’ operasından dans müziği, Edvard Grieg’in ‘La Minör Piyano Konçertosu’ ve Çaykovski’nin ‘Romeo ve Juliet’inden giriş bölümü seslendirilecek.
52. İstanbul Müzik Festivali temasıyla uyumlu bir etkinlikle 26 Mayıs Pazar günü karşımızda olacak. 600 yıllık tarihi Kapalıçarşı atmosferindeki bu özel konserde Münip Utandı, Bekir Ünlüataer, Volkan Ertem, Çiğdem Yarkın, Güzin Değişmez, Özata Ayan, Sokratis Sinopoulos gibi isimler sahnede olacak. Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve Hüseyin Kıvrak’ın imzası bulunan projede İstanbul’da bir arada yaşayan farklı kültürlerin ezgilerinden oluşan bir seçki seslendirilecek. Türk, Rum, Ermeni ve Yahudilere ait İstanbul ezgilerinden oluşan konser Kürdilihicazkar fasılla sona erecek.
İstanbul Müzik Festivali’nin en sevilen mekânlarından Kadıköy Süreyya Operası 29 Mayıs Çarşamba akşamı oda müziği konserine ev sahipliği yapıyor. Kemanda Daishin Kashimoto, viyolada Lise Berthaud, viyolonselde Zvi Plesser ve festivale daha önce de konuk olan piyonoda Eric le Sage’dan oluşan grup Fransız besteciler Claude Debussy ve Gabriel Fauré’den eserler seslendirecek.
Sent Antuan Kilisesi, etkileyici akustiğiyle müziğin dört önemli kentinde yaşamış bestecilerin eserlerinin seslendirileceği bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Son dönemin en popüler baritonlarından Benjamin Appl’ın seslendireceği parçalara daha önce de festivalde izleme fırsatı bulduğumuz Litvanyalı Martynas Levickis akordeonuyla eşlik edecek. Gustav Mahler, Maurice Ravel, Philip Glass ve George Gershwin gibi bestecilerin eserlerinin seslendirileceği konser 30 Mayıs’ta.
‘Kökler’ temalı 52. İstanbul Müzik Festivali yıllar sonra yeniden Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde. Üstelik klasik müziğin yaşayan en önemli piyanistlerinden birinin performansına ev sahipliği yapacak. 8 yıl sonra tekrar festivale dönüyor! Beethoven’ın piyano konçertosunda Pires’e eşlik edecek Festival Strings Lucerne konserde yine Beethoven’in ‘Pastoral Senfoni’si ile Honegger’in ‘Yaz Pastorali’ni de seslendirecek. Yaşayan en önemli piyanistlerden kabul edilen Pires başta ülkesi Portekiz olmak üzere farklı coğrafyalardaki dezavantajlı çocuklara müzik eğitimi veriyor.
İstanbul Müzik Festivali’nin daimi etkinliklerinden Müzik Rotası bu yıl Boğaz kıyısında. Yeniköy’ün tarihi atmosferinde 1 Haziran’da müzikseverlerle buluşacak Müzik Rotası Mois Gabay ve Selçuk Eracun’un rehberliğinde olacak. Duo Lamente’nin performansıyla Yeniköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi’nde başlayacak yolculuk Karolina Mikołajczyk ve Iwo Jedynecki’nin Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki performansıyla devam edecek. Müzik Rotası’nın son durağı Avusturya Başkonsolosluğu içindeki Kültür Ofisi. Burada da soprano Michaela Resch ve piyanist Irina Fuchs’un performansı izlenebilecek.
52. İstanbul Müzik Festivali’nin dikkat çeken bir diğer konseri ise İş Bankası Kuleleri’nde. 1 Haziran akşamındaki konserde Gürcü müzisyen Khatia Buniatishvili sahnede olacak. YouTube’daki videoları milyonlara ulaşan müzisyen konserinde Erik Satie, Frédéric Chopin, Johann Sebastian Bach, Franz Schubert, Franz Liszt, François Couperin’in eserlerini seslendirecek. Daha önce de festivale konuk olan piyaniste bugüne kadar Londra Senfoni, Viyana Senfoni, BBC Senfoni, İngiliz Kraliyet Filarmoni ve Münih Filarmoni gibi büyük orkestralar eşlik etti.
İstanbul Müzik Festivali’nin en heyecan verici etkinliklerinden birine 2 Haziran Pazar akşamı AKM ev sahipliği yapıyor. Carlo Tenan yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) Mozart’ın başyapıtı ‘Requiem’i seslendirecek. Soprano Giuliana Gianfaldoni, mezzo-soprano Cecilia Molinari, tenor İlker Arcayürek ve bas Jongmin Park’a Csaba Somos’un yönetimindeki Macar Ulusal Korosu eşlik edecek. Konserde çağdaş besteci Arvo Part’ın ‘Ein Wallfahrtslied’ adlı eseri de seslendirilecek.
Türk-Macar Kültür Yılı kapsamında Türkiye ve Macaristan’da iki ülkenin kültürel alışverişi zirveye çıkacak. Elbette 52. İstanbul Müzik Festivali de bu önemli kültürel buluşmanın bir parçası. Ivan Fischer yönetimindeki Budapeşte Festival Orkestrası, İtalyan piyanist Francesco Piamontesi’ye eşlik edecek. 3 Haziran akşamı AKM’deki konserde Johannes Brahms’ın Macar Dansları ve ‘2 Nolu Senfonisi’ seslendirilecek. Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası’nın İstanbul’daki bu özel performansı mutlaka izlenmeli.
52. İstanbul Müzik Festivali Türkiye’nin dünya çapındaki piyanisti Gülsin Onay’ı izleyiciyle buluşturuyor. 6 Haziran Perşembe İş Kuleleri Konser Salonu’ndaki konserde Istvan Vardai yönetimindeki Liszt Oda Orkestrası piyanist Gülsin Onay’a eşlik edecek. Konserde Bela Bartok’un ‘Romen Halk Dansları’nın yanı sıra Mozart’ın ’12 Nolu Piyano Konçertosu’, Ulvi Cemal Erkin’in ‘Yaylı Çalgı Dörtlüsü’, David Popper’in ‘Macar Rapsodisi’ ve Franz Liszt’in ‘2 Nolu Macar Rapsodisi’ seslendirilecek.
İstanbul Müzik Festivali’nin son gününde AKM’de ABBA şarkıları yankılanacak. Pop efsanesinin artık klasikleşen şarkılarını Asya Fatayeva seslendirecek. Konserde ödüllü saksofon sanatçısına Lautten Compagney Berlin eşlik ediyor. Projenin tek sürprizi de bu değil. 18. yüzyılın önemli barok bestecilerinden Jean-Philippe Rameau’nun eserleri o dönemde henüz icat edilmemiş saksofon ile seslendiriliyor. Festivalin kapanışında barok dönem çalgılarının otantik sesi ABBA’nın müzikleriyle bakalım nasıl bir enerji yaratacak.