İstanbul’un saray ve müzeleri bayramda ziyaretçilerini bekliyor

Dünyanın en çok ziyaretçi çeken kentlerinden İstanbul, bayram tatili boyunca saray ve müzelerinde misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Tarihi saray ve müzeler, genellikle bayramın birinci günü hariç ziyaretçilere açık olacak.

Kültür Sanat 16 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Kurban bayramı'nda da açık.

İstanbul, dokuz günlük tatil nedeniyle şehir dışında büyük göç verdi. Ancak kentte de kalan milyonlarca insanın yanı sıra yurtdışından gelen ziyaretçiler de şehrin tadını çıkarmaya çalışacak. Sahil şeridi, Pera, Boğaz hattı ve Tarihi Yarımada güzel bir gezinti için akla ilk gelen yerler. Bununla birlikte kentin zengin tarihi ve birikimini yansıtan saray ve müzeler de bu tatil boyunca ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.

Milli Saraylara bağlı Topkapı Sarayı, bayramda, tarih meraklılarının ziyaretine açık olacak. Fatih Sultan Mehmet’ten Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık 400 yıl Osmanlı Devleti’nin idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılan aynı zamanda padişahın ikametgahı olan Topkapı Sarayı Müzesi, bayramın 1. günü 11.00-17.30’da, 2 ve 4. günü 9.00-17.30’da ziyaret edilebilecek. İstanbul’da yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği ve ziyaretçi rekorları kıran tarihi mekanların başında gelen saray, bayramın 3. gününde ise ziyarete kapalı olacak.

Topkapı Sarayı, bayramda da ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

Dolmabahçe Sarayı ilk iki gün kapalı

Milli Saraylara bağlı Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı, Küçüksu Kasrı, Ihlamur Kasrı, Beykoz Mecidiye Kasrı, Maslak Kasrı, Aynalıkavak Kasrı ise Kurban Bayramı’nın üç ve dördüncü günü, 9.00-17.30 saatlerinde ziyarete açık. Mabeyn-i Hümayun (Selamlık), Harem-i Hümayun (Harem) ve Muayede Salonundan oluşan, 285 odası, 44 salonu, 68 tuvaleti ve altı hamamı bulunan Dolmabahçe Sarayı ile Milli Saraylar bünyesindeki diğer saray, köşk ve kasırlar da bayramı İstanbul’da geçirecek olanların rağbet göstereceği mekanlar arasında yer alacak.

İskender Lahdi, Ağlayan Kadınlar Lahdi, Likya Lahdi, Tabnit Lahdi gibi ihtişamlı eserlerle Kadeş Anlaşması’nın da aralarında bulunduğu pek çok önemli esere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, geniş kapsamı restorasyonu devam ederken bir yandan da Kurban Bayramı süresince de ziyarete açık. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa’nın oğlu, arkeolog, müzeci, ressam Osman Hamdi Bey tarafından kurulan mekan, Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müzeyi bünyesinde bulunduruyor. 128 yıldır tarihin koridorlarında yolculuk yapmak ve uygarlıkların izini sürmek isteyenleri ağırlayan müze, bayramda da tarih meraklılarının uğrak mekanlarından biri olacak.

Dolmabahçe Sarayı, bayramın üçüncü gününden itibaren ziyarete açık.

İstanbul  sarnıçları da bayramda açık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, Miniatürk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, Şerefiye Sarnıcı ve Dijital Deneyim Müzesi de bayramda ziyaretçilerini ağırlayacak. Büyük Saray’ın su ihtiyacını karşılamak üzere Bizans İmparatoru 1. Jüstinyen tarafından 542’de yaptırılan Yerebatan Sarnıcı, bayramın ilk günü 12.00-23.50, diğer günler 9.00-23.50 arasında ziyaret edilebilecek. Sarnıç, suyun içinden yükselen mermer sütunlar arasındaki ihtişamından dolayı halk tarafından Yerebatan Sarayı olarak da anılıyor.

Yarımadadaki en eski su yapılarından olan ve 1600 yıllık tarihiyle görenleri etkisi altına alan Şerefiye Sarnıcı, yarın ziyarete kapalı. Bayramın 2, 3 ve 4. günlerinde 9.00-19.00 saatlerinde gezilebilecek. Türkiye’de ilk olan 360 derece projection mapping sistemiyle tarihi, sanat ve teknolojiyle buluşturan yapının 2. Theodosius (milâttan sonra 408 – 450) döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.

Yerebatan Sarnıcı İBB Miras’ın kapsamlı restorasyonu sonrası kapılarını ziyaretçilere açtı.

Ziyaretçilerine geleneksel bir müze ziyaretinin ötesinde dijital teknolojiler ve multi-disipliner yaklaşımla hazırlanan sergilerle, sanatın ve teknolojinin sınırlarını zorlayan bir deneyim vadeden Dijital Deneyim Müzesi, bayramın yarın ziyarete kapalı. Müze diğer günler 9.00-19.00’da ziyarete açık olacak. Antik Çağ’dan Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’ya kadar, hüküm sürmüş ve iz bırakmış medeniyetlerin kültürlerinden bugüne kalan zengin mimari mirasını bir araya getiren Haliç’teki Miniatürk, bayramın ilk günü hariç 09.00-19.00 saatlerinde açık olacak.

Roma'dan Osmanlı'ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyorRoma’dan Osmanlı’ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.