İstanbul’da suya zam: 3 ayda yüzde 41.2 arttı
İstanbul'un yaşadığı su sorununa belgeselli çözüm: İSKİ, Türkiye'nin önde gelen su mühendisi Kazım Çeçen'in çalışmalarından hareketle Mesut Gengenç imzalı 'İstanbul’un Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen' adlı bir belgesel hazırladı.
İstanbul barajlarının doluluk oranının düşmesiyle birlikte şehir bir kuraklık sorunuyla karşı karşıya. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) de bu sorunu hatırlatmak ve şehirdeki su kullanımı konusunda bilinç kazandırmak için çalışıyor.
Bu vesileyle Türkiye’nin önde gelen su mühendisi Kazım Çeçen’in çalışmalarından hareketle ‘İstanbul’un Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen’ adlı bir belgesel hazırlandı. Mesut Gengeç’in yönettiği belgesel, İstanbul’un su tarihinin zenginliğini ve bu tarihin şehir yaşamına etkilerini anlatıyor. Daha önce ‘Suyla Yaşam’ adlı bir belgeseli daha bulunan Mesut Gengeç’in akademisyenlerin, konularının uzmanı yazarların birbirinden farklı yazılarının yer aldığı ‘İstanbul Su Kültürü’ adlı bir kitabı da var.
Su üzerine yaptığı belgeseller ve kitap çalışmalarıyla tanınan ödüllü yönetmen Gengeç, bu belgesel projesiyle İstanbul’un tüm tarihi su sistemlerini ve yapılarını inceleme ve kayıt altına alabildikleri için çok mutlu olduğunu söylüyor.
Belgesel, Prof. Dr. Kazım Çeçen gibi su yönetimi alanında emek vermiş bilim insanlarının çalışmalarını anlatıyor. Filmin temel amacı, İstanbul’un tarihi su yapılarına dair bilinç ve saygıyı artırmak. 37 dakikalık belgesel herkese ulaşmak amacıyla YouTube’da yayınlandı.
Belgeselin yanı sıra ayrıca Osmanlı döneminden günümüze su yapılarının teknik, mimari ve sanatsal yönlerini inceleyen ‘Osmanlı Dönemi İstanbul Suyolu Yapıları / Tarih, Teknik ve Mimari’ adlı bir kitap da yayınlandı.
Kitap, uzman arkeolog Celal Kolay, Prof. Dr. İlknur Aktuğ Kolay, Doç. Dr. Şükrü Sönmezer ve Doç. Dr. Soner Şahin gibi bilim insanlarının ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi’nden bir araya gelen uzmanların ortak çalışmasının ürünü. Saha çalışmalarına yer verilen kitapta, Osmanlı döneminin 150’den fazla su yolunu ve bu yapıların günümüzdeki 112’sinin detaylı analiz de yer alıyor.