Japon arkeolog Kırıkkale’de 3500 yıllık gizemli tablet buldu

Kırıkkale'de devam eden arkeolojik kazılarda Hititlere ait 3500 yıllık bir kil tablet bulundu. Bölgedeki araştırmaları sürdüren Japon arkeolog Kimiyoshi Matsumura buluntunun tarihin karanlık dönemine ışık tuttuğunu söylüyor.

Kültür Sanat 19 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesindeki kazılarda Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü ekibi önemli bir keşif yaptı. Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura başkanlığında 15 yıldır devam eden kazılarda Hititlere ait 3500 yıllık bir kil tablet bulundu. Kraliyet ailesinin dini törenlerinden ayrıntıların yer aldığı kil tablet az bilinen detayları da ortaya çıkardı.

Ancak tablette daha da az bilinen bir konu hakkında da detay var: Hititleri yıkıma sürükleyen yabancı istilalar. 3500 yıllık tablet krallığa özellikle güneyden gelen akınlara dair bilgiler içeriyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura  yaptığı açıklamada buldukları 3500 yıllık tabletin Hitit kralının ve kraliçesinin dini törenlerini yansıttığını belirtti. Hurrice yazılı tabletin Anadolu’da daha önce sadece Boğazköy, Ortaköy ve Kayalıpınar’da bulunduğunu hatırlatan kazı başkanı Matsumura Kırıkkale’de de böyle bir tabletle karşılaşmalarının şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Tablette Hititlerin nasıl dua ettiği yazıyor

Kazı başkanı Kimiyoshi Matsumura “Hurrice tabletin bulunması Hitit kralının ve kraliçenin gelip burada Hurrice dini tören yaptığını gösteriyor. Buraya geldiği kesin. Belki bir süre burada ikamet etmiş de olabilirler ama tam olarak bilmiyoruz. Büklükale’nin nasıl bir şehir olduğu belli değil. Neden burada Hurrice tablet bulundu? Bu Hitit kraliyet ailesiyle ilişkili olduğunu, bunun çok önemli şehirlerden biri olduğunu gösteriyor” dedi.

Büklükale’de gün yüzüne çıkarılan tabletin büyük bir keşif olduğunu anlatan kazı başkanı Kimiyoshi Matsumura “Hititçe nasıl dua edilmesi gerektiği yazılıyor, Hurrice ile dua metinleri yazılmış. Bu metinde en büyük keşif ya da sürpriz olarak gördüğümüz şey Katapa adlı bir şehir isminin ortaya çıkması. Katapa isminin neden Büklükale’de ortaya çıktığı henüz belli değil. Katapa’da yapılması gereken bu dua neden Büklükale’de bulundu? Bu büyük sırrı çözmek gerekiyor.”

Roma'dan Osmanlı'ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyorRoma’dan Osmanlı’ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.