Kapadokya Erdemli Vadisi’nde Bizans yapıları restore edildi

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde bulunan Erdemli Vadisi, 10. ve 13. yüzyıllara tarihlenen kaya yapılarına evsahipliği yapıyor. Bizans dönemine ait görkemli kiliselerin de bulunduğu bölge Kayseri Valiliği tarafından restore edildi.

Kültür Sanat 20 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kaya kiliseleri bölgedeki en görkemli yapılardan.

Kapadokya bölgesi doğal güzellikleriyle tüm dünyanın ilgi odağı olmaya devam ediyor. Erciyes Dağı, Hasan Dağı ve Güllü Dağı’ndan 60 milyon yıl önce püsküren lavlar ve kül tabakalarının milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla oluşan bu masalsı coğrafya farklı ülkelerden gelen film ve dizi ekiplerinin doğal platosu.

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasındaki bölge Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde de Roma İmparatorluğu’nun baskılarından korunmak için uygun bir yerdi. Dinin ilk yıllarındaki bu özellik ona gelecekte kutsallık kazandıracaktı. Doğa Roma İmparatorluğu döneminde bölgedeki Erdemli Vadisi’ndeki kayalar oyularak yaratılan kiliseler bunlardan bazıları. Uzun yıllar kaderine terk edilmiş bu tarihi yapılar Kayseri Valiliği’nin çalışmasıyla restore edildi.

Tarihi bölge ziyaretçilerini ağırlamaya başladı.

Çok sayıda kilise yapısı restore edildi

Erdemli Vadisi’nin öne çıkan yapıları arasında Saray Manastırı Kilisesi, Aziz Eustathios Kilisesi, Aziz Nikolaos Kilisesi ve Şapeli, Mikhael Kilisesi, Oniki Havari Kilisesi, Kırk Martir Kilisesi, Tek Nefli Kilise ve Ayı Kilisesi yer alıyor. 10. ve 13. yüzyıllarda kullanıldığı düşünülen vadideki yapıların duvarlarında İncil ve Tevrat konulu sahneler, bitkisel ve geometrik bazı süslemeler ile aziz, azize, piskopos, havari gibi tek figürler bulunuyor.

Kayseri Valiliğince 2022’de turizme kazandırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında karşılama ve tanıtım binası yürüyüş yolu, çevre aydınlatması gibi bazı yeniliklere kavuştu.

Kilise yapılarının içinde çok sayıda fresk bulunuyor.

Burada 10. yüzyıldan itibaren varlıklı insanların yaşadığını anlatan Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ali Altıntaş “Bunu bölgedeki yapılarda kullanılan teknik ve işçilikten anlayabiliyoruz. Dönemin en önemli teknikleri kullanılarak, İstanbul’dan geldiği bilinen ustalar tarafından yapılmış” dedi. Altıntaş Erdemli Vadisi’ndeki yaşamın daha çok bölgedeki tarım işinin idaresi ve ürünlerin pazarlanmasında yoğun olarak şekillendiğine ilişkin birçok belgenin bulunduğuna dikkati çekti.

Geçmişte bu bölgede yoğun bir insan trafiği vardı

Bu bölgenin aynı dönemde inşa edilen birçok yaşam alanından tarıma dayalı ekonomisiyle farklılaştığına değinen kaymakam Ahmet Ali Altıntaş “Bu bölgenin hemen güneyinde, tarım işçilerinin kalabileceği yerler ve ürünleri saklayabileceği depolar yapılmış. Bunlar da bölgedeki tarım trafiğinin ne kadar yoğun olduğunu bize gösteriyor” dedi.

Erdemli Vadisi ziyaretçi bakımından potansiyeli yüksek bir bölge.

Erdemli Vadisi’nde turizmin gelişmesi için Valiliğin proje başlattığını hatırlatan Ahmet Ali Altıntaş sözlerine son olarak şunları ekledi: “Valimiz Gökmen Çiçek gelene kadar burada sadece bir mesire alanı bulunuyordu. O ziyaretten sonra başlayan çalışmalarla vadi girişine karşılama binası yapıldı. Vadi içine dere yatağından ulaşılıyordu. Bu da insanların vadi sonuna kadar gitmesini engelliyordu. Bunun üzerine burada bir yürüyüş yolu yapıldı. Misafirlerimiz artık ayakları ıslanmadan vadinin sonuna kadar gidebiliyor. Yine proje kapsamında vadi aydınlatması yapıldı. Güvenliğin sağlanabilmesi için de güvenlik kameraları takıldı. Buranın en önemli yapılarından birisi olan Saray Manastırı’nın içinde bulunan toprak yığını da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmayla temizlendi, manastır ziyaret edilebilir bir hale getirildi Kayseri-Kapadokya bölgesine gelen misafirler, Erdemli Vadisi’ni görmeden gitmemeli. Buranın geleceğinin çok parlak olduğunu düşünüyorum.”

Fransa'da yakalanan 8 bin 659 tarihi eser Türkiye'ye iade ediliyorFransa’da yakalanan 8 bin 659 tarihi eser Türkiye’ye iade ediliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.