Yoğurt müttefiğimiz belli oldu: UNESCO’ya Bulgaristan ile ortak başvuru
Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde UNESCO kürsüsü kuruluyor. Proje çerçevesinde Bursa Uludağ Üniversitesi'nde de bir gelenek canlandırılarak Karagöz Kahvesi açılacak. Bir sonraki hedef Karagöz ve kukla tiyatrosunun seçmeli ders olması.
Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (KARAKUM), UNESCO Kürsüsü kuruluyor. Toplum ve bilimin kesişmesi için merkez görevi gören UNESCO kürsüsünün, Türk kültürünün en önemli simgelerinden olan Karagöz ile Hacivat gölge oyununun dünyaya duyurulmasına katkı sağlaması hedefleniyor.
Karagöz ve Kukla Oyunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Öztahtalı, kukla oyunlarının, Anadolu kültürünü ve Türk insanının sağduyusunu temsil eden bir simge olarak her zaman olduğu gibi yine kapılarını Bursa’dan dünyaya açacağını söyledi.
Karagözcüler Bayramı kapsamında geçen hafta İstanbul’da UNESCO ve Uluslararası Kukla Birliği (UNİMA) Türkiye temsilcileriyle bir araya geldiklerini belirten Öztahtalı, “Temsilciler, UNESCO’nun yeni kürsüsünü Bursa’da KARAKUM’a kurma teklifinde bulundular. Biz de bu teklifi memnuniyetle kabul ettik. Bundan sonraki süreçte KARAKUM’un akademik araştırmalarının yanı sıra UNESCO’nun Karagöz merkezli kürsüsünü de yürütmeyi hedefliyoruz.” dedi.
Üniversite yerleşkesinde “Karagöz kahvesi” de kurmayı planladıklarını söyleyen Öztahtalı bunun, Osmanlı döneminde İstanbul’da çok sık karşılaşılan bir kahvehane kültürü olduğunu vurguladı. Öztahtalı, “Karagöz kahvesi kurarak üniversite gençliğini Karagöz kültürüyle bir araya getirmeyi planlıyoruz. Bu kahvehane aynı zamanda kafeterya gibi hizmet verecek. Daimi bir Karagöz perdesi eşliğinde gençlerimizi kuklalarımızla ve Karagöz tasvirlerimizle tanıştıracağız.” dedi.
Dr. Öztahtalı, KARAKUM’un kurulduğu ilk günden bu yana Karagöz ve kukla oyunları ile ilgili belgesellerden uluslararası kitaplara kadar pek çok önemli işe imza attığını anlattı. KARAKUM Yönetim Kurulu Üyesi hayali Nevzat Çiftçi ise Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği Bölümü öğrencilerine Karagöz ve kukla oyunları ile ilgili seçmeli ders oluşturmayı planladıklarını belirtti. Bu dersin, bölümdeki öğrencilerin aldığı eğitimin bir parçası olmasını istediklerini aktaran Çiftçi, “Özellikle okul öncesi öğretmenlerinin kitlesinin hitap edeceği en büyük değerlerden biri Karagöz’dür. Bunun içine kukla oyunlarını da kattığımız zaman Keloğlan, Nasreddin Hoca ve diğer tiplemelerle zenginleştirerek bu eğitimin önünü açacağız.” dedi.