Antik Çağ’ın harikası Artemis Tapınağı 10 yıllık çalışmayla yeniden canlandı
Mardin Roma İmparatorluğu'nun en doğu sınırındaki antik kent Dara'ya ev sahipliği yapıyor. Binlerce yıllık geçmişi bulunan yerleşim yerinde arkeolojik kazılar artık aralıksız biçimde, 12 ay boyunca devam edecek.
Mardin merkezine 30 kilometre uzaklıktaki tarihi bölge Roma İmparatorluğu’na dair pek çok şey barındırıyor. Dara antik kenti, yüzlerce yıl boyunca imparatorluğun doğudaki en uç noktasıydı. Sasaniler ve daha da doğudan gelen ticaret kervanlarının ilk durağı olan bu tarihi şehir konumu nedeniyle zaman içinde büyük bir zenginlik elde etmişti. Antik kentte bir süredir yapılan arkeolojik kazılarla bu miras gün yüzüne çıkarılıyor.
Roma İmparatorluğu’nun sınırını Sasaniler’e karşı korumak amacıyla kurduğu antik kentte bugüne kadar yürütülen kazı çalışmalarında nekropol (toplu mezar alanı) kilise, saray, çarşı, zindan, tophane ve su bendi kalıntıları ortaya çıkarılırken bölgede 10 binden fazla ok ucu ile kandil, cam, seramik eserler ve ziynet eşyaları bulundu. Bu yıl yürütülen kazılarda da antik kentte çarşıdaki 10’u aşkın dükkan ve atölye açığa çıkartıldı, 400 metre uzunluğunda 1500 yıllık içme suyu kanalının 30 metrelik bölümü tespit edildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mardin Valiliği’nin desteğiyle 12 ay sürdürülecek kazı çalışmalarının hız kazanması için ekipteki kişi sayısı 13’ten 30’a çıkarıldı. Ören yerindeki kalıntıların ortaya çıkarılması, gezi güzergahıyla alanın turizme hizmet etmesi için arkeolojik kazıları sürdüren Mardin Müzesi Başkanlığı’ndaki ekip 1500 yıllık içme suyu kanalında çalışmalara başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, Dara antik kentindeki kazı çalışmalarında 38 yılı geride bıraktıklarını söyledi.
Doğu Roma’nın sınır karakolu olarak bilinen Dara antik kentinde en kalabalık dönemde yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığını ifade eden Gök geniş bir alana yayıldığı için hala kazı çalışmalarının başlangıç aşamasında olduklarını belirtti. Antik kentin hem kültürel miras hem de turizm açısından büyük bir önem taşıdığını dile getiren Gök şunları söyledi:
“Dara bizim göz bebeğimiz. Birçok açıdan bizim için çok kıymetli. Burada sezonluk kazı yapıyorduk. Gelecek olan desteklerle bunu ilk kez 12 aya yayacağız, kazıları sürekli hale getireceğiz. Dara bölgemizde Geleceğin Miras Projesi kapsamında destek alan yerlerden biri oldu. Bu kazılarda elimizi çok güçlendiriyor. Valiliğimizin de desteğiyle Dara’da daha önce hiç olmadığı kadar güçlüyüz. Kazıyı ve faaliyet alanlarımızı genişletip, eksiklerimizi tamamlayacağız.”