Vuslat Emanet için dönüyor, Yapı Kredi Sanat resmi düşünmeye davet ediyor
Bu bayram molasını ne şekilde değerlendirdiyseniz değerlendirdiniz, kürkçü dükkanına dönme vakti... Neyse ki İstanbul sergileri, etkinlikleri ve konserleriyle yaz aylarında belki de hiç olmadığı kadar güzel ve davetkâr.
Kaçırmamak için elinizi çabuk tutmanızı önerdiğimiz sergiler de var, kapılarını yeni açan etkinlikler de... Buyrun "Tatil dönüşü depresyonu da neymiş!" dedirtip şehre hemen adapte edecek sergilere.
Akraba ziyaretlerine gidildi, tatile çıkıldı; denizin, güneşin ve yazın ilk tatili geride bırakıldı. Bu bayram molasını ne şekilde değerlendirdiyseniz değerlendirdiniz, kürkçü dükkanına dönme vakti… Neyse ki İstanbul sergileriyle yaz aylarında belki de hiç olmadığı kadar güzel ve davetkâr.
Kaçırmamak için elinizi çabuk tutmanızı önerdiğimiz sergiler de var, kapılarını yeni açan etkinlikler de… Buyrun “Tatil dönüşü depresyonu da neymiş!” dedirtip şehre hemen adapte edecek sergilere.
Bolis Lusadu Kolektifi İstanbullu amatör ve profesyonel Ermeni fotoğrafçıları buluşturmak amacıyla kurulduğunda takvimler Ocak 2023’ü gösteriyordu. Aradan bir yılı aşkın süre geçti, oluşum şimdi ilk sergisinin kalp çarpıntılarını yaşıyor. Kolektifin bir yıldır üzerine çalıştığı bu belgesel fotoğraf projesi yiten mesleklere ve tükenen bir topluma odaklanıyor.
Bu sergiyle kuyumcu, demirci, terzi, tamirci, saatçi, marangoz ustası son İstanbullu Ermeni ustalarıyla tanışacak; şehrin son Ermeni ustalarının fotoğraflarıyla hafızanın bir parçası olacaksınız. Arman Camgözoğlu, Berge Arabian, Dikran Dülgeryan, Edmon Sefer, Garo Miloşyan, Mıgırdiç Arzivyan, Nuran Akkaya ve Sarkis Baharoğlu’nun fotoğraflarını buluşturan sergi Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi Vakfı desteğiyle düzenleniyor.
📍Depo İstanbul: Hacımimi, Tophane DEPO / Tütün Deposu, Lüleci Hendek Cd. No:12, 34425 Beyoğlu/İstanbul
📌Ermeni ustaları konu alan sergide 40’ın üzerinde fotoğraf sanatseverlerle buluşturacak sergi 13 Temmuz’a kadar devam edecek.
Üniversite öğrencisi ya da yolun başında bir sanatçıyken işlerinizin sergilenmesi, izleyiciler buluşması bambaşka bir kalp çarpıntısıdır diye tahmin yürütmek çok zor değil. Tam da bu nedenle genç sanatçılara alan açan, onları sanat izleyicisiyle buluşturan sergiler belki de her zaman daha fazla ilgiyi hak ediyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ. Türkiye’nin 20 farklı üniversitesinden 41 sanatçı adayının yaklaşık 80 eserinin yer aldığı Genç Buluşmalar sergisi de tam da bu nedenle ajandamıza aldığımız etkinliklerden biri oldu. Küratörlüğünü Meriç Aktaş Ateş’in üstelendiği bu sergiyle Şırnak’tan Tekirdağ’a Türkiye’nin dört bir yanında 20 üniversitenin güzel sanatlar fakültesinde okuyan lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin resim, heykel, seramik, fotoğraf, dokuma gibi farklı malzeme ve disiplinlerden oluşan 80’i aşkın eseri bir araya geldi.
Toplumsal değerlere değinen ve hayatla ilişkisini ön plana çıkaran eserler arasında atık, iklim krizi, doğa, ölüm, yaşam, metamorfoz, su, toplumsal ilişkiler, kadın ve şiddet gibi konuları temel alan çalışmalar bulunuyor. Toplumsal değerlere dokunarak hayatla ilgili kaygılarını ifade eden sanatçı adayları, toplum içindeki bireyselleşme, hayatın akışı ve kendi duruşlarını Genç Buluşmalar ile sanatseverlere yansıtıyor.
📍Gümüşsuyu, Tak-ı Zafer Cd. 3 A, 34437 Beyoğlu (Taksim Metro İstasyonu girişi)
📌Çeşitli disiplinlerde, birbirinden farklı vizyona sahip özgün çalışmaları bir araya getiren Genç Buluşmalar sergisini 13 Haziran-21 Temmuz 2024 tarihleri arasında Taksim Sanat’ta gezebilirsiniz.
Şehre döndük dönmesine ama arada ufak kaçamaklar için de fırsat kollamıyor değiliz… Yurtdışı çıkış harcı bedeli hala yüreğinize indirmediyse, vize retlerinden muzdarip değilseniz -ya da kalbiniz bu sürece dayanıyorsa- veya bayram için halihazırda komşu vizeniz varsa, sizi Perasma’nın Yunanistan’ın Leros adasında kapılarını açacak bir sergiye alalım. Perasma’yı ilk kez duyanlara: Burcu Fikretoğlu ve Gizem Naz Kudunoğlu tarafından İstanbul’da kurulan bir sanat platformu. All Things Become Islands Before My Senses isimli bu sergi ise 20’ye yakın sanatçının yeni ve var olan eserlerini bir araya getirecek. Üstelik bu eserler adanın birbiriyle diyalog halindeki beş farklı noktasında izleyicilerle buluşacakmış.
Sergide neler var derseniz bültenden paylaşılan ipuçlarını şöyle bırakalım: William Kentridge’in 1999’da İstanbul Bienali’nde ilk kez gösterilen filmi ‘Shadow Procession’ sanatseverlerle buluşacak. Kentridge, animasyonlu çizimleri ve filmleriyle zaman, sömürgecilik tarihi ve devrimci siyasetin umutları ve başarısızlıklarını araştırmasıyla tanınıyor. Polonyalı sanatçı Goshka Macuga, adada çektiği yeni bir deneysel korku filmini sunacak. Bu film, Macuga’nın film pratiğiyle ilk kez çalıştığı bir eser olacak ve yerel bir tiyatro grubunun aktörlerini içerecek. Türk sanatçı Cevdet Erek, üç yeni eser sunacak; Muro D’Ascolto’da mekâna özgü bir enstalasyon ve performans, İlkokul’da “SSS – Shore Scene Soundtrack” projesinin mekâna özgü bir enstalasyonu ve Perasma Mekanı’nda Leros’tan temin edilen keçi çanlarına benzeyen cam heykellerle bir ses enstalasyonu. Türk sanatçı Cansu Yıldıran ve Irak-Amerikalı sanatçı Maryam Turkey, adada misafir sanatçı programına katılarak sergi için yeni eserler üretecekler. Yıldıran yeni bir fotoğraf serisi oluşturacak, Turkey ise Leros’tan bulunan nesneleri kullanarak yeni bir ışık heykel serisi ve mekâna özgü bir enstalasyon yaratacak.
📍Yunanistan’ın Leros adasında; Sinema Roma ve İlkokul, Muro d’Ascolto, Xerokampos Eski Kışlası, Leros Denizcilik Kulübü ve Perasma Mekânı olmak üzere beş farklı noktada.
📌30 Haziran’da kapılarını açacak sergi 18 Ağustos’a kadar yolu adaya düşenleri bekliyor.
Geçen yıl 5 Haziran’da hayatını kaybeden Türkiye’nin en önemli çizerlerinden Latif Demirci’nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan Yazan-Çizen Latif Demirci başlıklı sergi İş Kuleleri’ndeki Kibele Sanat Galerisi’nde açıldığı günden beri yoğun ilgi görüyor.
Küratörlüğünü sanatçının kızı Yasemin Demirci ile yakın dostu gazeteci İhsan Yılmaz’ın yaptığı sergi Demirci’nin eserlerini, yarattığı çizgi karakterlerin maceralarını, yayımladığı kitap ve farklı çalışmaları kronolojik ve tematik bir düzen içinde sanatseverlerle buluşturuyor.
📍Levent, Büyükdere Cd. İş Bankası Kuleleri, 34330 Beşiktaş/İstanbul
📌Elinizi çabuk tutun deriz zira Demirci’nin anısına saygı duruşu niteliğindeki bu sergi 30 Haziran’da kapılarını kapatacak.
Vuslat’ın ‘Emanet’ adlı sergisi, geçen yıl ilk defa Baksı Müzesi’nde sergilendikten sonra yolculuğuna İstanbul’da devam etti. Ebru Yetişkin küratörlüğünde MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda ziyaretçilerle buluşuyor.
Metin, heykel, çizim, ses ve enstalasyondan oluşan eserlerin odağında ise emanet kavramı var. Emanet denilince aklınıza ne geliyor sorusunu kendinize sorabileceğini sergide kavramın güven, bağlılık, ihtimam gösterme, sözüne sadakat ve koruyuculuk gibi anlamlarıyla ilişkisi sorgulanıyor. Sanatçı yaptığı eserlerde küçük yaşta anneannesinden dinlediği masalıların etkisinin büyük olduğunu da şu sözlerle anlatmıştı: “Türkçede ’emanet’ birine bakmak ve korumak amacıyla devretmek anlamına gelir ve bu, güvene dayalı bir sözleşmeyle iç içe geçmiştir. Sergi tamamen bu temaya uygun olarak ‘Emanet’ ismini aldı.”
Gitmeden önce sergiye dair fikir sahibi olmak isterseniz 10Haber Kültür Sanat servisi şefi Olkan Özyurt’un yazısını da şöyle bırakayım.
📌Vuslat’ın Emanet’ini keşfetmek için 30 Temmuz’a kadar vaktiniz var.
Bir “Elinizi çabuk tutun, son günler” hatırlatması daha…
Geç Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’e odaklanan Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl sergisi sizi bekliyor. Sergi, 1924’te Galatasaray Sergileri’nde ilk nü eserleri gösteren, 1935’te ise ilk kişisel sergisini açan Cumhuriyet aydını kadın sanatçı Melek Celâl’i tüm yönleriyle sanatseverlere hatırlatıyor. Sergi çok yönlü üretim yapan sanatçının tablo ve eskizleri, Anadolu motiflerinden esinlenerek çizdiği desenleri, şehir planlama, hat sanatı ve Türk işlemeleri ile ilgili kaleme aldığı makaleleri, eleştirileri ve kitapları ile hayatına ışık tutan fotoğraflar, kartpostallar, hatıra yazıları ve mektupların bulunduğu zengin bir arşivden oluşuyor.
📍Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul)
📌Unutulmuş Bir Cumhuriyet Kadını: Bütün Yönleriyle Melek Celâl sergisi, 23 Haziran 2024’e kadar pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 arasında SSM Galeri -2’de ziyaret edilebilecek.
O zaman bir de takvimlere işaretlenecek bir sergi haberi verelim. Sanatçı Sarkis, Hrant Dink için bir vitray üretti. Bu vesileyle sanatçı yeni vitrayın hikâyesini keşfetmek için 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’nda ilgilileriyle buluşacak.
Bu sohbette Sarkis 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesinin trajik izlerini 2024’e taşıyan, daha önce hiç görülmemiş bir vitrayın hikâyesini anlatacak. Sarkis bu özgün eserin Rönesans’ın dev isimleri Mantegna ve Grünewald’ın eserleriyle ve ünlü yönetmen Pier Paolo Pasolini’nin bir filmiyle nasıl bağlantılı olduğunu dinleyicilerle görseller eşliğinde paylaşacak. Takvimler şimdiden 3 Temmuz’a işaretlenebilir. Bu arada hatırlatalım, sohbete yüz yüze katılmak isteyenler için kontenjan dolmuş olsa da online katılım için hala şansınız var. Ama siz yine de kayıt formu için acele edin deriz.