Tlos Antik Tiyatrosu 2 bin yıl sonra sanat mekanı olacak
Denizli'deki Laodikeia antik kentindeki kazılarda hijyen kelimesine ilham olan tıp tanrısı Hygieia heykeli bulundu. 2100 yıllık heykel yapılacak incelemelerden sonra sergilenecek.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikeia antik kentindeki kazılar devam ediyor. Denizli’deki antik kentteki arkeolojik kazılarda tıp tanrısı Hygieia’a atfedilen heykel başı gün yüzüne çıkarıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen kazılarda çıkarılan heykel yakında sergilenecek. Heykelin yaklaşık 2100 yaşında olduğu tahmin ediliyor.
Pamukkale Üniversitesi’nden arkeologların gerçekleştirdiği kazılarda ortaya çıkarılan heykel, sağlık ve temizlik tanrısı Hygieia’ya adanmış. Günümüzde kullanılan hijyen kelimesinin de tanrı Hygieia’dan geldiği biliniyor. Milâttan önce 3. yüzyılda kurulan Laodikeia antik kenti Roma döneminde en görkemli yıllarını yaşadı. Selevkos Kralı 2. Antiokhos tarafından eşi Laodikei’yi onurlandırmak için kurdurduğu kent Roma döneminde tapınak ve kamusal yapılarla donatılmıştı.
İncil’de bahsi geçen yedi kutsal kiliseden birine ev sahipliği yapan Laodikeia antik kenti, milattan sonra 60 yılında meydana gelen şiddetli bir depremde yerle bir olmuştu. Şehir bu yıkıcı afetten sonra Romalılar tarafından yeniden imar edilmişti. Stadion ve gymnasion gibi spor ve eğitim kurumlarının yanı sıra büyük ve küçük antik tiyatrolara da ev sahipliği yapan kent Zeus’a adanmış az sayıdaki tapınaktan birini de barındırıyordu. Anadolu topraklarında bugüne kadar tespit edilebilmiş altı Zeus tapınağı ve sunağı bulunuyor. Bunlar Laodikeia dışında, Kütahya’daki Aizanoi, Bergama’daki Pergamon, Aydın’daki Priene, Manisa’daki Magnesia ve Muğla’daki Eurosmos antik kentleri.