Rönesans tablosu Fransa’da laiklik tartışmalarını alevlendirdi
2024'ün sonunda yeniden açılacağı açıklanan Notre Dame Katedrali'nin vitraylarına çağdaş çizimler yapılması projesine tepkiler büyüyor. Paris'in tarihi simgesine yapılmak istenen çizimlere karşı çıkanlar projeyi 'vandalizm' olarak nitelendirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un desteklediği Notre Dame Katedrali’nin yan şapellerindeki vitray pencerelerin çağdaş tasarımlarla değiştirilmesi planına hem basından, hem de kamuoyundan tepki geldi. 15 Nisan 2019’daki yangından sonra restorasyon çalışmalarının başladığı tarihi yapının Aralık 2024’te açılacağı açıklanmıştı. Restorasyon çalışmaları esnasında yaklaşık bin yıllık katedralin pencerelerine yeni vitrayların yapılması projesi ‘vandalizm’ olarak nitelendirildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron bu ay 14. yüzyıldan kalma Notre Dame Katedrali’ne yaptığı bir ziyarette güney koridorundaki yedi şapelin altısındaki pencerelerin kaldırılacağını ve yerlerine yarışmayla seçilecek çağdaş vitray pencereler yerleştirileceğini duyurmuştu. Bu fikrin Paris Başpiskoposu Laurent Ulrich tarafından ortaya atıldığı Élysée Sarayı’na bir mektup yazarak devletin altı yeni pencere yaptırmasını istediği belirtildi.
Paris Başpsikoposu Lauret Ulrich’in bu önerisini çok beğenen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yangında zarar görmemiş vitrayların değişimi için ilgil mercilere emir verdi. Mimarı Eugène Viollet-le-Duc tarafından 19. yüzyılda tasarlanan pencerelerin de yeni oluşturulacak Notre Dame Müzesi’nde sergileneceğini açıklandı. Fransa kıyamet de bu olaydan sonra koptu. Zarar görmemiş vitrayların yerine konmaması, kamuoyu nezdinde büyük tepkiye neden oldu.
Projeye tepki gösterenler gotik başyapıt olarak nitelendirilen Note Dame Katedrali’nin, Viollet-le-Duc tarafından tasarlanan vitraylarının yerine konmamasının tarihi yapının ahengini bozacağı görüşünde.Hatta bu yeni projeyi “vandallık” olarak da nitelendirenler de var. Restorasyonun tamamlanmasına bir yıl kala ortaya çıkan bu krizin nasıl sonuçlanacağı merak konusu. Sürecin en başından bu yana tarihi yapıya “çağdaş bir dokunuşu” savunan Cumhurbaşkanı Macron’un bu isteğinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini büyük oranda Fransız toplumumun olaya bakışı belirleyecek.