Malazgirt Savaşı alanını tespit kazıları sürüyor: 700 obje bulundu

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı alanında yaklaşık 700 metal obje bulundu. Ok, mızrak ve sikkelerin ortaya çıkarıldığı kazılara 12 üniversiteden 40 akademisyen katılıyor.

Kültür Sanat 5 Ekim 2023
Bu haber 2 yıl önce yayınlandı

2020’de Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi kapsamında başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Ahlat Müzesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin katkılarıyla sürdürülüyor. Bu kapsamda, Malazgirt ilçesindeki kale çevresi ile belirlenen noktalarda kazı yapan 12 üniversiteden 40 akademisyen, 1071’deki savaşın yapıldığı alanı tespit etmek için çalışma yürüttü. Bu kazılarda ok, mızrak, sikke ve savaşa dair metal objeler ortaya çıkaran akademisyenler, 2 yıldan bu yana ilçeye 7,5 kilometre uzaklıktaki Afşin köyünde tespit ettikleri 30 mezarı açtı.

Malazgirt kazıları iç kale bölgesinde devam ediyor

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, yaptığı açıklamada, bölgenin birçok noktasında kazı ve yüzey araştırma çalışması yapıldığını söyledi. Bu yıl Afşin köyü bölgesinde yapılan mezar kazılarının tamamlandığını ifade eden Alican, “Kazılarda elde edilen kemikler ilgili laboratuvarlara gönderildi. Kemiklerin analiz sonucunda hangi dönemde defnedildiği ve o insanların hangi tarihlerde yaşadığına ilişkin bilgiler ortaya çıkarılacak. Geçen yıl Malazgirt’teki iç kale alanında, bu yıl da tespit edilen hanın içinde ve etrafında kazılar yapıldı. Hem yapının temellerine ilişkin veriler ortaya konuldu hem de han yapısının etrafında birtakım kemik buluntuları ve ok uçlarına rastlandı” dedi.

Malazgirt kazılarında yaklaşık 700 metal obje bulundu.

Buluntulara ilişkin analizlerin devam ettiğini anlatan Alican, “Yaz boyunca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulgular, önce laboratuvarlarımızda tasnif ediliyor, daha sonra Ankara, İstanbul, İzmir ve Muğla’daki laboratuvarlarda inceleniyor. Bu kemikler üzerindeki karbon-14 testleri de TÜBİTAK’ın laboratuvarlarında yapılıyor” dedi. Malazgirt’i, Çanakkale gibi önemli bir noktaya taşımayı amaçladıklarını belirten Alican, ilçenin, turizm şirketlerinin rotasına dahil edilmesi için çalışmalarının olduğunu söyledi.

Kazıya bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik ise Malazgirt Savaşı’nın geçtiği yerin tespiti amacıyla başlayan projenin 12 üniversiteden 40 akademisyenle sürdürüldüğünü anımsattı. Temel amaçlarının, büyük zaferin kazanıldığı yerin somut verilerle ortaya konulması olduğunu dile getiren Çevik, bu amaçla 2020’den bu yana sahada Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı yeri tespit etmeye çalıştıklarını belirtti.

British Museum'a Türkiye'deki STK'lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayınBritish Museum’a Türkiye’deki STK’lardan ortak çağrı: Çalınan eserlerin listesini yayınlayın

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.