Hacettepe’de gördüğü şiddeti mezuniyet sergisinde ifşa etti
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün (İAE) İstanbul’un işgal yıllarını mercek altına aldığı 'Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923' sergisi, 27 Nisan’a kadar ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor.
İstanbul’un işgal yıllarını mercek altına alan Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 sergisi, 27 Nisan’a kadar ziyaretçilerle buluşmaya devam edecek. 10 Ocak 2023’te ziyarete açılan sergi normalde 26 Aralık’ta sona erecekti. Beş yıl süren ve İstanbul tarihinin üzerine en az konuşulan dönemlerinden biri olan bu zaman dilimine odaklanan sergi, özel fotoğraf ve belgelerle döneme dair zengin bir arşivi konuyla ilgili olanlara sunuyor. Sergi, pazar günleri hariç 10.00 – 19.00 saatleri arasında İstanbul Beyoğlu’nda Meşrutiyet Caddesi’ndeki binasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün Meşgul Şehir: İşgal İstanbul’unda Siyaset ve Gündelik Hayat, 1918–1923 başlıklı sergisi Birinci Dünya Savaşı’nın ardından İngiliz, Fransız ve İtalyan orduları tarafından işgal edilen İstanbul’u yazılı ve görsel arşivlerin ışığında izleyiciye aktarıyor. Daniel-Joseph MacArthur-Seal ve Gizem Tongo’nun küratörlüğünde, uluslararası bir danışma kuruluyla birlikte hazırlanan sergide, Kasım 1918 – Ekim 1923 arasında süren işgal; askeri, sosyal ve kültürel boyutlarıyla ele alınıyor.
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü arşivinin yanı sıra Türkiye, Fransa, İngiltere, Yunanistan, Ermenistan ve Rusya’daki çeşitli kütüphane, arşiv ve koleksiyonlardan seçilmiş, birçoğu ilk kez sergilenen belgeler arasında, resmi yazışmalardan resimlere, videolardan fotoğraflara bir dizi yazılı ve görsel malzeme yer alıyor. İtilaf devletlerinin İstanbul’dan ayrılışının ve Türk ordusunun şehre girişinin 100. yılı, kelimenin her anlamıyla meşgul bir şehri’n gündemini belirleyen kişilere, olaylara ve hareketlere yeniden bakmak için önemli bir fırsat sunuyor.