Sahibinden satılık Mimar Sinan eseri hamam!

İstanbul Fatih'teki Ayakapı Hamamı iki milyon dolara (64 milyon TL) satışa çıkarıldı. Mimar Sinan'ın son eserlerinden biri olan hamam 1582 yılında inşa edilmiş ve 67 yıldır da özel mülk. Hamam epeydir kendi haline terk edilmiş durumda.

Kültür Sanat 13 Mart 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İstanbul Fatih’te 1582 tarihli Mimar Sinan eseri Ayakapı Hamamı iki milyon dolara (64 milyon TL) satışa çıkarıldı. Senelerdir kaderine terk edilen hamamın acilen restore edilmesi gerekiyor. Hamam iki yıl önce de 33 milyon TL’ye (o dönemin kuruyla 3,5 milyon dolara) satışa çıkarılmıştı.
Haliç’e hakim bir konumda bulunan Ayakapı Hamamı 67 yıl önce özel mülk haline getirildikten sonra kaderine terk edildi. 1582’de II. Selim’in eşi Nurbanu Valide Sultan’ın Mimar Sinan’a yaptırdığı hamamın duvarları tabela ve ilanlarla kaplı. Hamam üst bölümde çalılar, ağaçlar ve çatıdaki tahribatın yanında alt bölümde biriken çöplerle iç karartıcı görünüyor. Hamamın ana giriş kapısı ise kum çuvallarıyla kapatılmış durumda.
Hamamı yerinde inceleyen tarihçi Mehmet Dilbaz “Bu yapının acilen restore edilmesi veya bir kültür merkezine dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu yapı tamir edilmezse en fazla 20-25 yıl içinde çökecek ve bu yapı çöktükten sonra ayağa kaldırma şansınız olmayacak” dedi.

‘Mimar Sinan’ın ölmeden yaptığı son eser’

Yapıyı yerinde inceleyen Dilbaz hamamın Mimar Sinan’ın ölümünden önce yaptığı son eser olduğunu ve bu anlamda önem taşıdığını söyledi. Dilbaz cumhuriyetin ilk dönemlerinde eserin hamam olarak kullanıldığını belirtirken Adnan Menderes dönemindeyse satıldığını anlattı: ”Tam bulunduğumuz alan bu Ayakapı civarına keresteciler yerleştirilmiş. Bu hamamı da o zamanlar depo yapılmak üzere kiralanmıştır vakıflar tarafından. Ancak çok enteresan bir şekilde, 1957 yılında bu yapı Adnan Menderes’in yeni imar planı çerçevesinde bu bölgedeki bazı eserler satışa çıkarılmış ve bu yapı şu anki sahibinin atalarına satılmıştır. Bu yapı 1960’larda ve 1970’lerde Kereste Deposu olarak kullanılmıştır.”

’20-25 yıl içinde çökecek’

Dilbaz eserle ilgili şunları söyledi: “Ünlü tarihçimiz Reşat Ekrem Koçu 1960 yılında bu yapı kereste deposu olarak kullanılırken gelip ziyaret ettiğinde içinde orijinal, Sultan III. Murad döneminde Mimar Sinan tarafından yaptırılan bütün fresklerin ve süslemelerin parça parça durduğunu söylüyor. 1960 yılında bile bu hamamın içindeki pek çok kıymetli parça o zamanki sahipleri tarafından satılmıştır. Daha sonra tabii ki günümüzde o fresklerden ve süslemelerden hiçbir iz kalmamıştır. Daha sonra bu yapı özellikle yakın dönemde, yani son 10 yıl içinde, şimdiki sahipleri tarafından defalarca satışa çıkarılmıştır ve çok yüksek meblağlar doğal olarak talep edilmiştir. Burada şu anki sahiplerine kızacak bir durum yok. Neticede bu adamın şahsi mülküdür. Ancak bu yapının acilen restore edilmesi veya bir kültür merkezine dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu yapı tamir edilmezse en fazla 20-25 yıl içinde çökecek ve bu yapı çöktükten sonra ayağa kaldırma şansınız olmayacak.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.