Mısır Piramitleri’nin astronomi gizemi Sivas’ta da ortaya çıktı

Sivas'taki Divriği Ulu Camisi ile Mısır Piramitleri'nin ortak noktası ne olabilir? Bu sorunun cevabı Sivas Cumhuriyet Ünviersitesi'nden Dr. Ahmet Taşkıran'dan geldi. Taşkıran'a göre her iki tarihi yapı da Orion takımyıldızı baz alınarak inşa edilmiş.

Kültür Sanat 26 Haziran 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran yaptığı araştırmada tarihi yapının coğrafi konumunun astronomiyle ilişkili olduğu ortaya çıkardı.  İnsanlık tarihi boyunca gök cisimlerine olan ilgi ve hayranlığın dünya üzerinde birçok önemli eserin inşasına ilham kaynağı olduğunu ifade eden Taşkıran, astronominin medeniyetler tarihinde önemli bir rol oynadığını ve birçok medeniyetin kültürel, dini ve mimari yapılarında etkisini gösterdiğini söyledi. Mısır Piramitlerinden Angkor Wat’a, Stonehenge’den Chichen Itza’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki birçok önemli yapının astronomi ile ilişkilendirildiğini belirten Taşkıran Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile Divriği’de bulunan Nureddin Salih, Emir Kamereddin ve Sitte Melik Türbelerinin arasında astronomiyle ilgili bir bağ olduğunu kaydetti.

Divriği Ulu Camisi ile piramitler arasındaki benzerlik

Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran uzun yıllardır Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile ilgili çalışmalar yaptığını, çalışmaların sonucunda önemli bilgilere ulaştığını söyledi. Çok önemli keşifler yaptığını aktaran Taşkıran “Yıllar öncesinde yapmış olduğum bazı araştırmalar vardı. Bu araştırmalar sonucu bazı veriler elde ettim. Bunların neticesinde günümüzün teknolojisinin yardımıyla Divriği Ulu Camisi’nin coğrafi konumunun tespiti için oradaki türbelerin kullanıldığını düşünüyorum. Bu düşünceyle de yapmış olduğum çalışmalarda Orion Takım Yıldızıyla Divriği Ulu Cami’nin yerleşim uyumu çok dikkatimi çekti. Baktığımız zaman Orion Takım Yıldızındaki açılarla tam olarak örtüşmesi ve pusulanın olmadığı bir dönemde Divriği Ulu Cami’nin kıble yönünün ve coğrafi konumunun bulunması açısından türbelerin kullanıldığını düşünüyorum” dedi.

Divriği Ulu Cami Külliyesinde yer alan türbe ile ilçe merkezinde bulunan diğer türbelerin arasında geometrik bir bağ olduğuna dikkat çeken Ahmet Taşkıran “Divriği Ulu Cami’nin içinde de biliyorsunuz türbe var. Bu türbenin diğer türbelerle ilişkisinden ortaya çıkan geometrik yapının bir tevafuk sonucu olduğunu, bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Bunun üzerine yapmış olduğum bir araştırma neticesinde Divriği Ulu Cami’nin coğrafi konumunun ve kıble yönünün tespiti hususunda Orion Takım Yıldızının ve oradaki türbelerinin kullanıldığı düşüncesindeyim” dedi.

Roma'dan Osmanlı'ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyorRoma’dan Osmanlı’ya uygarlıkların kenti Sillyon gün yüzüne çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.