Serenay Sarıkaya göğsünü gere gere soruyor: ‘Kimler Geldi Kimler Geçti’
2 bin yıl önce yaşayan, Netflix'te yayınlanan bir canlandırmalı belgesele konu olan Kleopatra'yı siyahi bir oyuncunun canlandırması Mısır'da tepkilere yol açtı. Netflix Kleopatra'nın Mısırlı kimliğini silmeye çalışmakla suçlanıyor. Bir avukatın şikayeti, konunun mahkemeye taşınmasına neden oldu.
Kleopatra Teya Filopator ya da daha çok bilinen adıyla sadece Kleopatra ölümünün üzerinden binlerce yıl geçmesine rağmen gündem olmayı başarıyor. Kleopatra hakkında bir canlandırma belgesel yayınlayan Netflix, Mısır ile karşı karşıya geldi. Ülke kamuoyunda Kleopatra’yı siyah oyuncunun canlandırması nedeniyle tepki büyük. Bir avukat, Netflix’i, Kleopatra’nın Mısırlı kimliğini silmeyi amaçlamakla suçladı. Avukat Mahmut al-Semari, gerekli yasal önlemleri alması ve Netflix’in Mısır’daki hizmetlerine erişimin engellemesi talebiyle savcılığa şikayette bulundu.
Dizinin Mısır’ın medya yasalarını ihlal eden görsel malzeme ve içerik içerdiğini iddia eden avukat, Netflix’i “Mısır kimliğini çarpıtmaya ve silmeye yönelik sloganlar ve yazılar içeren Afro-merkezci düşünceyi teşvik etmeye” çalışmakla suçladı. Üstelik böyle düşünen sadece avukat al-Semari değil. Tanınmış bir Mısırbilimci ve bir dönem de Eski Eserler Bakanlığı görevi üstlenen Zahi Hawass, al-Masry al-Youm gazetesine verdiği demeçte “Bu tamamen sahte. Kleopatra Yunandı, yani açık tenliydi, siyah değil. Netflix, Mısır medeniyetinin kökeninin siyah olduğuna dair yanlış ve aldatıcı gerçekleri yayarak kafa karışıklığını kışkırtmaya çalışıyor” dedi. Hawass, Mısır’da siyahi olduğu bilinen tek hükümdarın 25. Hanedanlığın (MÖ 747-656) Kuşit kralları olduğunu söyledi.
2020 yılında ortaya çıkan Kleopatra filmi projesinde başrol için Gal Gadot’un adı geçmişti. Olayın duyulması üzerine Mısır kamuoyu ayaklanıp Arap bir oyuncunun Kleopatra’yı canlandırması gerektiğini savunmuştu.
Milâttan önce 69- 30 yılları arasında yaşayan Makedonya kökenli Kleopatra’nın, Mısır kraliçesi olarak ülkeye hükmettiği 21 yıllık dönemde Romalı general Marcus Antonius ile olan aşkı hâlâ dillerde. Tarihçiler ve arkeologlar Kleopatra’nın yaşadığı dönemi ve hatta bilinmeyen mezar yerini araştırmaya devam ederken popüler kültür de bu renkli kişilikten ilham almayı sürdürüyor.
Popüler kültürün ilgi gören bir ikonuna dönüşen Kleopatra’yı Joseph Mankiewicz’in yönettiği 1963 yapımı ‘Kleopatra’ filminde efsane oyuncu Elizabeth Taylor canlandırmıştı. Marcus Antonius’u ise Richard Burton oynamıştı. Film, En İyi Görüntü, En İyi Özel Efekt, En İyi Dekor ve En İyi Kostüm’ dallarında Oscar kazanmıştı.
Mısır kamuoyunda oluşan tepkinin bir benzeri 2010 yılında ‘Monte Kristo Kontu’nun yazarı Alexandre Dumas’yı, Gerard Depardieu’nün canlandırması nedeniyle Fransa’da yaşanmıştı. Fransız bir baba ve Afrikalı bir annenin çocuğu olan esmer tenli Alexandre Dumas’yı, sarışın Depardieu’nün canlandırması tepkilere yol açmıştı. Filmde Depardieu, makyajla ten rengini koyulaştırmıştı.
Yunanistan, Parthenon için bir minik zafer elde etti, Vatikan’daki heykeller geri geldi