OpenAI CEO’su uyarıyor: Rakiplerimiz daha korkutucu yapay zekalar üretebilir
Dünyanın en büyük plak şirketleri olan Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records yapay zekayı telif hakkı ihlaliyle suçlayarak yapay zeka girişimleri Suno ve Udio'ya dava açtı.
Yapay zeka kullanımı ve etik sınırları günümüzün en popüler tartışma konularından biri. Sanat dünyası da bu tartışmalardan muzdarip. Sanatçılar ses ve görüntülerinin izinsiz kullanılmasından, şirketler ise yapay zekanın telif haklarını ihlal etmesinden şikayetçi.
Yapay zekayla karşı karşıya gelenler kervanına dünyanın önde gelen üç plak şirketi de katıldı. Dünyanın en büyük plak şirketleri olan Sony Music, Universal Music Group ve Warner Records telif hakkı ihlaliyle suçlayarak yapay zeka girişimleri Suno ve Udio’ya dava açtı.
Şirketler yapay zeka yazılımlarının hakları kendilerinde olan müzikleri kopyalayarak benzer eserler ürettiğini söylüyor. Bu nedenle her eser için de 150 bin dolar tazminat talep ediyor. Şirketler iddialarını kanıtlamak için örnekler de verdi. Örneğin Suno ve Udio’nun ‘Prancing Queen’ gibi eserler ürettiği, bunları sadık ABBA hayranlarının bile orijinal kayıttan ayırt etmekte zorlanacağı iddia edildi. Udio davasında belirtilenler arasında ise Mariah Carey’nin ‘All I Want for Christmas is You’ ve The Temptations’ın ‘My Girl’ şarkıları var.
Suno ve Udio’dan bu iddialara yanıt gelmedi. ABD Kayıt Endüstrisi Birliği’nin pazartesi günü duyurduğu davalar yazarlar, haber kuruluşları ve diğer grupların yapay zeka firmalarının çalışmalarını kullanma haklarını sorgulayan dava dalgasının parçası olarak görülüyor.