Cumhuriyetin 100. yılında Metropolis’in hikâyesi raflarda
Bir dönem çok satar yazar olan Sinan Yağmur 'Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş' kitabını aynı yayınevinden çıkan 'Neşet Ertaş Kitabı'ndan intihal etmiş. Kitabın yazarı Bayram Bilge Tokel'in açtığı dava sonuçlandı ve mahkeme intihal yapıldığına karar verdi.
Konya’da yaşayan bir öğretmendi Sinan Yağmur. Sonra kitaplar yazmaya başladı. ‘Aşkın Gözyaşları Tebrizli Şems’ ve ‘Aşkın Gözyaşları II Hz. Mevlana’ gibi kitapları çoksatanlar listesine girdi. Öyleki Forbes dergisinin en çok kazanan yazarlar araştırmasına göre Yağmur’un kitapları 2011’de 850 bin sattı. O yıllarda kitap fuarlarında uzun kuyruklar oluşuyordu imza gününde.
2012’de verdiği söyleşide kitaplarının nasıl çok sattığı şöyle anlatmıştı: “İstanbul’da yayınevlerini dolaştım. Kimse ilgilenmedi kitapla. İki çok yakın arkadaşımın yayınevi var, onlar da ilgilenmedi. Ben de kitabın yayın tarihiyle ilgili sosyal medyada bir tarih vermiştim. Tarih yaklaştıkça sözümü tutamama mahcubiyetine kapıldım. ‘Kendi imkanlarımla bastırayım’ dedim. Bankaya kredi için başvurdum, ev kredim olduğu için vermediler.
‘Eşten dostan para toplayayım’ dedim, toplayamadım. Sonra Konya’da Mevlana ve Şems’e uğrayıp ‘Ey manevi büyükler, himmetiniz nerede, ben sizi insanlara anlatmak istiyorum’ diye dua ettim. Konya’da yeni kurulmuş bir yayınevine gittim. Onlar da ilgilenmedi, ‘Herkes Mevlana ve Şems yazıyor, çok moda oldu’ dediler. Yayınevinin çalıştığı matbaayı biliyordum. Gidip emrivaki yapar gibi ‘Yayınevinden falancanın selamı var, bu kitabı iki bin adet basacaksınız’ dedim. Matbaa da bastı. Yayınevi madem basılmış, yapacak bir şey yok diye çok da itiraz etmedi. Bir hafta sonra kitabı almayan dağıtımcılar sipariş etmeye başladı. Birinci ayında 200 bin sattı.”
Kitabının bu başarısını da “Edebiyat dünyasında iki türlü yol vardır. Ya medyanın pohpohladığı bir edebiyatçı ya da halkın sahiplendiği, Allah’ın ‘Yürü ya kulum’ dediği bir edebiyatçı olursunuz. Rabbim ‘Yürü ya Sinan kulum,’ dedi. Bana halk sahip çıktı” diyerek açıklamıştı.
Sinan Yağmur’un hayranları arasında Arda Turan’dan Aziz Yıldırım’a, Fatih Terim’den Gülben Ergen’e, Cemil İpekçi’den Murat Göğebakan’a kadar pek çok isim vardı. Yağmur sonraki yıllarda da kitap yazmaya devam etti. Ama artık 2010’ların başındaki kadar çok satar bir yazar değildi.
Bugün AA’ya bir haber düştü. Sinan Yağmur 2022 yılında çıkan ‘Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş’ kitabını Bayram Bilge Tokel’in ‘Neşet Ertaş Kitabı’ndan intihal etmiş.
Bayram Bilge’nin kitabı 1999’da yayınlanmıştı. Yedi baskı yaptı, İngilizceye çevrildi ve Bilkent Üniversitesinde ders kitabı olarak okutuluyordu. Yağmur’un ‘Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş’ kitabı çıkınca Tokel de intihal iddiasıyla mahkemeye başvurdu.
Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi’nde görülen davada bilirkişi Yağmur’un Tokel’in kitabından intihal yaptığını tespit etti. Bilirkişi raporunda “Davalıya (Sinan Yağmur) ait kitabın içeriğinde yer alan davacıya (Bayram Bilge Tokel) ait kısımların, maksadın haklı göstereceği sınırın ötesinde olduğu” söylendi. Yağmur’un kitabında metin içindeki bilgileri nereden aldığına ilişkin bir kaynakça kullanmadığı ve kitabın sonunda da Bayram Bilge Tokel’in kaynak gösterilmediği vurgulandı.
Mahkeme de bu rapor çerçevesinde intihal yapıldığına karar verdi. Yağmur’un ‘Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş’ kitabının yeniden basımının, yayımlanmasının, dağıtımının engellemesine, basılan kitapların toplatılmasına, mahkeme kararının ulusal çapta yayın yapan en yüksek tirajlı gazetede yayımlanmasına ve Sinan Yağmur’un Bayram Bilge Tokel’e 11 bin 25 lira maddi tazminat ödemesine hükmedildi.
İşin ilginç yanı hem ‘Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş’ hem de ‘Neşet Ertaş Kitabı’ Kapı Yayınları’ndan çıktı.
Yakın dönemde Mine Kırıkkanat ile Elif Şafak arasında intihal davası olmuş mahkeme Şafak’ın intihal yaptığına hükmetmişti. Sinan Yağmur’un intihal kararı son zamanlardaki ikinci karar oldu.