Nilbar Güreş’e Avusturya’dan Üstün Sanatçı Ödülü

Viyana ve İstanbul'da yaşayan çok yönlü sanatçı Nilbar Güreş Avusturya Federal Sanat, Kültür, Kamu Hizmeti ve Spor Bakanlığı tarafından verilen 2023 yılı Üstün Sanatçı Ödülleri’nden Sanatsal Fotoğraf Ödülü’ne değer görüldü.

Kültür Sanat 9 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Performans, video, heykel, enstalasyon, fotoğraf ve kumaş üzerine karışık teknik gibi farklı pratikler çalışan sanatçı Nilbar Güreş Avusturya Federal Sanat, Kültür, Kamu Hizmeti ve Spor Bakanlığı’nın verdiği 2023 yılı Üstün Sanatçı Ödülleri’nden Sanatsal Fotoğraf Ödülü’ne değer görüldü.

Bakanlık ödülün gerekçesini şu sözlerle duyurdu:

“Büyüleyici derecede güzel ve akıllıca sahnelenen fotoğraflarında ayrımcılığı, dışlanmayı ve adaletsizliği, özgürlüğü, cinselliği ve cinsiyetçiliği anlatıyor. Esprili bir şekilde dine, sanata ve gündelik tarihe atıfta bulunuyor ve geleneksel anlatıları ve bu anlatıların ikonografisini sorguluyor.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NILBAR GURES (@nilbarguresworks)

1977 senesinde İstanbul’da doğan sanatçı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Resim ve Grafik Bölümü’nde  tamamladıktan sonra Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi’nde Pedagoji Resim ve Tekstil Öğretmenliği eğitimi aldı.

2012 yılında Avusturya Hükümeti’nin desteğiyle New York’taki International Studio & Curatorial Program misafir sanatçı programını tamamladı. 2014 yılında Lutetia Building, FAAP’ın Sao Paulo’daki misafir sanatçı programına katıldı. 2013 yılında Hilde Goldschmidt, 2014’te Otto Mauer ödüllerini, 2015 yılında Avusturya’da beşinci kez düzenlenen Belvedere Contemporary (BC21), ve 2018 yılında Londra Sanat Fuarı’nda De’Longhi Art Projects Sanatçı Ödülü’nü kazandı. İstanbul ve Viyana’da yaşayan Güreş İsviçre’deki sanat müzesi Kunsthaus Pasquart’ın resim alanında çalışan sanatçılara öncelikli olarak verdiği 2021 Prix Maud Mottier ödülüne de değer görülmüştü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler