Tarih ve arkeolojinin izinde: Antik dünyaya açılan kitaplar
UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe tüm dünyada biliniyorsa bu başarının arkasındaki isimlerden biri Prof. Dr. Klaus Schmidt. Yaptığı çalışmalarla Göbeklitepe'yi gün yüzüne çıkaran profesörün anısına bisiklet etkinliği düzenlendi.
2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Göbeklitepe Türkiye’nin en önemli miraslarından biri. İnsanlığın sıfır noktası olarak anılıyor. Göbeklitepe’nin ismini bugün tüm dünya biliyor ve dünyanın dört bir yanından insan bölgeyi ziyaret ediyorsa bunun arkasındaki en önemli isimlerden biri Prof. Dr. Klaus Schmidt. Kendisi Göbeklitepe’yi yaptığı çalışmalarla gün yüzüne çıkaran ekibin en önemli öznelerindendi.
Göbeklitepe’yi yaptığı çalışmalarla gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Klaus Schmidt’in anısına hayatını kaybettiği 2014’ten beri anma etkinlikleri düzenleniyor. Bu sene de gelenek bozulmadı, bu kez profesörün anısına pedal çevrildi.
Her şey Göbeklitepe’de ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla başlamıştı. Tarlasını süren bir çiftçinin 1986 yılında bulduğu heykelin ardından Göbeklitepe’de ilk kez somut bulgular elde edildi.
Bulduğu taşın tarihi bir değere sahip olduğunu düşünen çiftçi duyarlılık göstererek bu heykeli Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etmişti. Başlarda kimse bu heykelin ne olduğunu anlamadı ancak yine de müze, heykeli korumaya aldı. 1994’te bölgeyi ziyaret eden Prof. Dr. Schmidt ise Göbeklitepe’deki üst kısımları görünen taşların neolitik döneme ait olduğunu fark etti.
Bunun üzerine çalışmalar başladı, 1995-2006 yıllarında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Harald Hauptmann, daha sonra Schmidt ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Ören yerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlık görevi 2007 yılında Prof. Dr. Schmidt’e verildi. Bu dönemde Göbeklitepe’de gerçekleşen kazılarda insanlık tarihi için önemli ipuçları bulundu.
Birlikte çalıştığı herkes Prof. Dr. Schmidt’in Göbeklitepe’nin gün yüzüne çıkarılması ve tanıtılması noktasında verdiği mücadeleye yakından tanıklık etmişti. Hem kazı ekibi hem de Şanlıurfa için sembol isimlerden biri olmuştu Prof. Dr. Schmidt.
2014’te tatil için gittiği Almanya’da geçirdiği kalp krizi sonucu 61 yaşında hayatını kaybettiğinde profesörün ölümü Göbeklitepe çalışmalarını yürüttüğü Şanlıurfa’da da üzüntüyle karşılandı.
Bölge ve kent için sembol isim haline gelen profesör unutulmadı. Bu yıl beşinci kez düzenlenen bir anma etkinliği yapıldı, başrolde bisiklet tutkunları vardı.
Büyükşehir belediyesinden yapılan açıklamaya göre Prof. Dr. Schmidt anısına Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Şanlıurfa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Göbeklitepe Bisiklet Kulübü destekleriyle “Klaus Schmidt’in İzinde Göbeklitepe’ye Pedallıyoruz” bisiklet etkinliği gerçekleştirildi.
Katılımcılar Schmidt’in yaşadığı evde bir araya geldi. Daha sonra kent merkezinden yola çıkan 100 kişilik bisikletli grup yaklaşık 20 kilometre boyunca pedal çevirerek Göbeklitepe’ye ulaşıp ören yerini gezdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Schmidt’in Göbeklitepe başta olmak üzere insanlık tarihine yaptığı katkıları anlattı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Merve Ofluoğlu da etkinliği her yıl daha kapsamlı ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi: “Göbeklitepe bizim dünyaya açılan yüzümüz ve bunu bize kazandıran Klaus Schmidt’i her zaman rahmetle anıyoruz ve ismini de anmaya devam edeceğiz.”