Yapay zekanın müzik ve sinema endüstrisine olası etkileri ilk kez bir raporla incelendi. Buna göre eğer politika yapıcılar müdahale etmezse yapay zeka şirketleri çok para kazanırken bu iki endüstride çalışanların gelirlerinde ciddi kayıp yaşanacak.
Belki dikkatinizi çekmiştir, hangi şirket tarafından üretilmiş olursa olsun son yapay zeka programlarının isminde hep aynı kısaltma da kullanılıyor: GPT.
Bu üç harf, İngilizce ‘Generative Pre-training Transformer’dan geliyor. Buradaki en önemli kelime ‘Generatif’ kelimesi, çünkü bu kelime yapay zekanın edindiği bilgilere bakıp kendisinin bir sonuç ürettiğini ifade ediyor.
Yapay zekanın işte bu özelliği, onun normalde ‘yaratıcı işler’ kabul edilen işlerde de kullanılmasına neden oluyor. Türkiye’de ve dünyada çok sayıda haber sitesi örneğin, haberlerinin önemli bölümünü yapay zekaya yazdırıyor; daha doğrusu zaten yazılmış olan haberi yapay zeka alıyor yeniden düzenliyor, siteler de böylece ‘özgün materyal’e sahip oluyorlar. (10Haber yapay zeka kullanmıyor.)
Sadece haber yazmak değil. Hollywood’da yapay zekaya senaryo yazdırmak, yazılmış senaryoların film haline gelmesi durumunda olası gişe başarısını yapay zekaya tahmin ettirmek isteyen yazılımlar ortaya çıktı. Bu sebeple Hollywood’da senaryo yazarları aylarca grev yaptı.
Dünyanın en büyük online kitapçısı Amazon’da doğrudan yapay zeka tarafından yazılmış macera romanları, aşk romanları satılıyor.
Ve tabii yaratıcı endüstriler içinde yapay zekanın en fazla bulaşma ihtimali bulunan müzik endüstrisi de var. Yapay zeka beste yapıyor, şarkı sözü yazıyor, hatta sesleri taklit edip şarkı bile söylüyor.
Şimdi, International Confederation of Societies of Authors and Composers (CISAC) adlı dünya çapında 5 milyondan fazla eser yaratıcısını temsil eden uluslararası örgüt, ilk kez yapay zekanın olası etkileri konusunda bir rapor hazırlattı.
Rapora göre müzik sektöründe çalışanlar önümüzdeki dört yıl içinde gelirlerinin dörtte birini yapay zekaya kaptıracaklar. Buna karşılık görsel-işitsel sektörde çalışanlar gelirlerinin beşte birinden olacaklar.
Bu sırada yapay zeka endüstrisi yılda 4,9 milyar dolarlık büyümeler yaşayacak ve 2028’de toplam geliri 64 milyar Euroyu bulacak. Yani raporun sonuç bölümüne göre yapay zeka dev teknoloji şirketlerini zengin ederken yaratıcıların hakları ve gelirleri belirgin biçimde azalacak.
CISAC’ın başkanlığını ünlü ABBA Grubundan Björn Ulvaeus yapıyor ve o raporu anlatırken Avustralya ve Yeni Zelanda’yı ayrı tuttu. Ona göre bu iki ülke yapay zeka konusunda düzenlemeler yapmış ve yaratıcıların haklarını güvenceye almıştı.