Refik Anadol’un Mercan Rüyaları’nın yeni durağı Çanakkale

Çanakkale Kültür Yolu Festivali başladı. 8 Eylül'e kadar devam edecek festival kapsamında konserlerin yanı sıra Refik Anadol'un Dünya Ekonomi Forumu'nda sergilenen veri heykeli de ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Kültür Sanat 1 Eylül 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dokuzuncusu ayağı Çanakkale’de başladı. Festivalin ilk rotalarından olan Çanakkale Kültür Yolu önümüzdeki hafta sonunu kadar kentin dört bir yanında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Dün yapılan ve Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu’nun da katıldığı açılış töreninin ardından kent merkezindeki sergilere Çanakkalelilerin ilgisi büyüktü. Eski Kilise’de açılan Refik Anadol’un Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları adını taşıyan veri heykeli hem açılışa katılan davetliler hem de sonra sanatseverler dikkatle inceledi.

Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları için özellikle genç ziyaretçilerden gelen yorum “büyüleyici” ve “insanı içine çeken” oldu. Ziyaretçileri etkileyen eser, verdiği güçlü mesajla da ayrı bir yere sahip. Dünya çapında işlere imza atan ve eserleri Türkiye’nin yanı sıra ABD’de ilgi göre Refik Anadol’un bu veri heykeli Çanakkale’den önceki duraklarında da ilgiyle karşılaşmış. Sergi görevlileri dijital çağda sadece gençlerin değil, her yaş grubundan insanın esere ilgi gösterdiğinin altını çiziyor.

Dünya Ekonomik Forumu’ndan Çanakkale’ye

Refik Anadol’un Çanakkale Kültür Yolu’nda ilgi gören eseri, mercan görüntülerinden oluşan kapsamlı bir veri kümesine dayanan ve iklim değişikliğinin aciliyetini vurgulayan bir yapay gerçeklik simülasyonu. 2023 yılında Dünya Ekonomik Forumu’nda sergilenen bu veri heykeli, sanatçının okyanus ekosistemlerinden ve mercan resiflerinin içinde bulunduğu tehlikeli durumdan ilham almasıyla ortaya çıkmıştı. Anadol eser için ham veri olarak yaklaşık 100 milyon mercan görüntüsünü, mercanların korunmasına ve sürdürülebilirliğine vurgu yapmak amacıyla kullanıyor. Bu sayede iklim değişikliğinin yıkıcı bir sonucu olarak ortaya çıkan mercan ölümleri konusunda tüm dünyayı harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında ülkenin farklı kentlerini dolaşan bu veri heykeli Çanakkale’deki misafirliği boyunca diğer tüm sergiler gibi ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilecek. Kentin tarihi kilisesinin mimarisinin tamamlayıcı bir bir unsur olarak konumlandığı bu çalışmanın yanı sıra Çanakkale’nin dört bir yanına yayılan diğer sergiler de mutlaka görülmeli. Dokuz gün boyunca farklı etkinliklerin gerçekleşeceği festivalin detaylı programında lezzet durakları, tiyatro gösterleri ve söyleşiler de yer alıyor.

Çanakkaleliler festivali sahiplenmiş

Çiçeklere Övgü: Hikea ya da Yeryüzü sergisi Kordon’daki Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde, Porselene Giden Yolda Mavi Beyaz ise Çanakkale Evi’nde Çanakkale Kültür Yolu Festivali boyunca ziyarete açık. Türkiye’nin yanı sıra İtalya’dan da sanatçıların yer aldığı porselen sergisi kentle özdeş bir sanat alanı hakkında üretilmiş özel çalışmaları barındırıyor. Filistinli karikatürist Naci El Ali’nin, ülkesinin özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala karakteri de festivalin konukları arasında. Sergi, Refik Anadol’un eserinin yer aldığı Eski Kilise’ye bir dakikalık uzaklıktaki M. Osman Korfman Kütüphanesi’nde.

Dün akşam saatlerinde Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nin açılışı şerefine düzenlenen korteje protokolün yanı sıra halkın yoğun katılımı kentin, bu organizasyonu sahiplendiğinin bir göstergesiydi. Paylaşılan bilgiye göre dokuz günlük festival nedeniyle Çanakkale’deki otellerin tamamı dolmuş durumda. Halk, her akşam gerçekleşen ücretsiz konserlerin ilki olan Murat Boz’un performansı için Anadolu Hamidiye Tabyası onbinlerce müzikseveri ağırladı. Yıl genelinde 16 şehirde gerçekleşen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dokuzuncu ayağı Çanakkale’de Derya Uluğ, Gazapizm, Can Bonomo, Ebru Yaşar, Emre Fel, Buray, Berkay ve Gökhan Türkmen ücretsiz konser verecek.

Kurtuluş Savaşı'nın bilinmeyen yüzü: Topkapı Sarayı'ndan Efes'e tarihimizi de çalmak istemişlerKurtuluş Savaşı’nın bilinmeyen yüzü: Topkapı Sarayı’ndan Efes’e tarihimizi de çalmak istemişler

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.