Sanatçı Kusama ırkçı ifadelerinden dolayı pişman ama geçmişi affedilmesine izin vermiyor

‘Puantiyelerin prensesi’ olarak bilinen avangart sanatçı Yayoi Kusama, "Yayoi Kusama: Sonsuz Aşk" adlı serginin açılışından bir gün önce geçmişteki ırkçı ifadeleri nedeniyle özür diledi. Sanatçı "Her zaman sevgi, şefkat ve saygıdan yana oldum" dese de eleştirmenler Kusama'nın geçmişini hatırlatıyor.

Kültür Sanat 21 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Japon pop sanatçısı Yayoi Kusama, San Francisco Modern Sanat Müzesi'nde 'Yayoi Kusama: Sonsuz Aşk' adlı bir sergi açtı.

Eğer bir sanat eserinde puantiyeler görürseniz onun Yayoi Kusama’nın elinden çıktığını bilirsiniz. “Puantiyelerin prensesi” olarak bilinen Japon sanatçı, resim, heykel, performans ve enstalasyonları ile meşhur. Resimlerine, çizimlerine ve hatta kıyafetlerine puantiyeler ekleyen sanatçı, bu sayede kendini evrenin bir parçası gibi hissediyormuş. Ancak belli ki Kusama’nın evreninde herkes eşit değil. Zira sanatçıdan San Francisco Sanat Müzesi’nde açılacak sergi öncesinde geçmişteki ayrımcı ve ırkçı tavırlarına yönelik bir açıklama geldi.

Yayoi Kusama, 2003 yılında yayınlanan ‘Infinity Net’ isimli otobiyografik kitabında siyahlara yönelik kullandığı ırkçı ve ayrımcı ifadeler nedeniyle özür diledi. 94 yaşındaki Kusama, geçen hafta The San Francisco Chronicle’a yaptığı açıklamada, “Kitabımda incitici ve saldırgan bir dil kullandığım için derinden pişmanım. Her zaman sevgi, umut, şefkat ve saygıdan yana olmuşumdur. Yaşam boyu niyetim sanatımla insanlığı yükseltmek oldu. Verdiğim acı için özür dilerim” dedi. Özür, “Yayoi Kusama: Sonsuz Aşk” adlı serginin açılışından sadece bir gün önce geldi.

Kitapta ne demişti?

Sanatçı, kitabın bir bölümünde siyah bir kız çocuğunu “egzotik bir yüze” sahip olarak tanımlıyor. Ayrıca siyahların “fark edici bir kokusu” ve “hayvansal seks teknikleri” olduğunu söylüyor. Kitabın orijinal Japonca baskısında Kusama, daha da ileri gitmişti. Sanatçı, bir New York’taki New York’taki Greenwich Village mahallesindeki emlak fiyatlarındaki düşüşünü ve gecekondulaşmayı siyahlar arasındaki kavga ve oradaki evsizlere bağladı. Bu cümleler daha sonraki bir İngilizce çeviriden çıkarılmıştı. Kusama daha önce ‘Tokyo Lee’ isimli oyununda, ‘The Hustler’s Grotto of Christopher Street’ öyküsünde de siyahlara yönelik ayrımcı ve ırkçı ifadeler kullanmıştı.

‘Bu renkli kadının ırkçılık sorunu var’

Kusama’nın geç ve zamansız bu özrü de kabul edilmemiş görünüyor. Zira sanatçının geçmişteki ırkçı tavırları tekrar gündeme geldi. Eleştirmen Soleil Ho, sanatçının yazılarını gündeme getirdi. Ho, “Yasoi Kusama’yı bir sevgi ışığı ve engelleri aşan bir renkli kadın olarak tasvir eden küresel kültürel markalaşmaya rağmen, sanatçının ırkçılık sorunu var” dedi.

Sanatçıyla etkileşime giren siyahlar da yıllar önce yaptığı ırkçı yorumları hatırlattı Dexter Thomas, 2017’de Kusama ile yaptığı bir röportajda, kendisinin ve Vice News kamera ekibinin kendisiyle konuşmasını ve odaya alınmasının yasaklanması üzerine bir yazı yazdı. Thomas, Vice News için kaleme aldığı makalede, “Siyah olmamın,  Kusama’nın sanatını anlamadığım ve bu nedenle onunla röportaj yapmaya uygun olmadığım varsayımında küçük bir rol oynayıp oynamadığını merak ediyorum” diye sormuştu.

Siyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters'dan Ortadoğu Barış PlanıSiyasetin üretemediği çözümü sanatçı üretti: Roger Waters’dan Ortadoğu Barış Planı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.