New York’ta ilk kez ezan dışarıdan duyulacak şekilde okundu
Shahzia Sikander vandallarına saldırısına uğrayan ABD'nin Houston kentindeki heykelini onarmayacağını açıkladı. Kararın gerekçesiyse yaşanan bu saldırıyı hiçbir zaman unutturmamak.
Sanatçı Shahzia Sikander’in yaptığı bir heykel geçen ay saldırıya uğramıştı. ABD’nin Houston kentindeki bir üniversitede yaşanan olayda saldırganlar heykelin baş kısmını kırmıştı. Kendilerini kürtaj karşıtı olarak tanımlayan saldırganların heykeline zarar vermeesi sonrası Sikander’den açıklama geldi. The Washington Post gazetesine yayınlanan yazısında sanatçı, heykeli ‘Tanık’ı onarmayacağını söyledi.
Sanatçı Shahzia Sikander, New York’ta yaşayan Pakistan kökenli bir sanatçı. ‘Tanık’, sanatçının kamusal alanda sergilenen ilk eserlerinden biri olmakla birlikte, şubat ayında Houston Üniversitesi (UH) kampüsünde sergilenmesinin ardından kürtaj karşıtı grupların protestolarıyla karşılaştı. beş metre yüksekliğindeki heykel, çember etekli bir çerçeve tarafından tutulan, uzuvları köklere dönüşen koç boynuzlu bir kadını temsil ediyor.
Kürtaj karşıtı grup Texas Right to Life eseri “şeytani” olarak nitelendirdi ve Shahzia Sikander’in sergisinin üniversite kampüsündeki açılışını boykot etmekle tehdit etti. Açılış kutlaması ve sanatçı konuşması daha sonra Houston Üniversitesi tarafından iptal edildi. Beryl Kasırgası Teksas’ta elektrik kesintilerine neden olurken 8 Temmuz’un erken saatlerinde bunu fırsat bilen bir saldırgan heykelin baş kısmını heykelle kesti.
Shahzia Sikander yazısında “Heykele karşı çıkanların, heykelin kadınların gücüne dair verdiği mesaja itiraz ettikleri çok açık” dedi. Sikander ayrıca, üniversite yetkililerinin saldırıdan hemen sonra tamir etme umuduyla kendisine ulaşmalarına rağmen, eseri tamir etmeyeceğine dair daha önce yaptığı açıklamaları yineledi. Sikander, “Eseri yaratan sanatçı olarak, onu tamir etmemeyi seçtim. Herkesin görmesi için başını kesik halde bırakacağım. Eser şu anda ülkemizdeki çatlakların bir tanığı”