Antik Çağ’ın en büyük sinagogunun mozaikleri Manisalı kadınlara emanet
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Geleceğe Miras projesi kapsamında Side antik kentinde 2023 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında tarihi keşif. 2300 yıllık yer mozaiği gün yüzüne çıkarıldı.
Türkiye’nin dört bir yanında devam eden arkeolojik kazılarda Anadolu’nun zenginlikleri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Bu kez güzel haber Antalya’dan geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Geleceğe Miras projesi kapsamında Side antik kentinde 2023 yılında başlatılan kazı ve restorasyon çalışmalarında 2300 yıllık yer mozaği gün yüzüne çıkarıldı. Kent Kapısı ve kara surlarının ardında yer alan anıtsal çeşme bölgesinde devam eden restorasyon ve arkeolojik çalışmalar, tarihin tozlu sayfalarından önemli bulguları ortaya çıkardı.
Anıtsal çeşmenin arkasındaki su kemerlerinin keşfiyle genişletilen kazı alanında, şairlere ilham kaynağı olan epik şiirin esin perisi Kalliope’nin muhteşem detaylarla betimlendiği bir mozaik zemin bulundu. M.Ö. 2. yüzyıla tarihlenen bu zemin, antik sanatın ve mitolojinin etkileyici birleşimini sergiliyor. Mozaik zeminin bulunduğu alandaki duvarlarda, dönemin estetik anlayışını ve sanatsal zenginliğini gözler önüne seren freskler de keşfedildi.
Bulunan mozaik zemin, antik kentin tarihine dair yeni bilgiler sunarken, bölgedeki arkeolojik çalışmaların daha pek çok sırrı açığa çıkaracağına dair umutları güçlendiriyor. Antik dönemde Pamfilya’nın en önemli liman kenti olan Side, Antalya’nın 80 kilometre doğusunda, Manavgat’ın yedi kilometre güneybatısında yer alıyor. Milattan önce 7. yüzyılda gelişmeye başlayalım ve Lidyalıların önemli bir yerleşimi haline gelen antik kent, Roma İmparatorluğu döneminde en görkemli yıllarını yaşamıştı.