Mourinho’nun Roma’sı Milan karşısında kan kaybetti
Soğuk Savaş döneminde dünyayı gözetleyen uydular meğer sadece istihbarat toplamamış. Gizlilik kararını kalkması sonrası ortaya çıkan görüntülerde Irak ve Suriye'de toprağa gömülen tam 396 tarihi Roma kalesinin varlığı tespit edildi.
Soğuk Savaş döneminde uydularla yapılan casusluk faaliyeti tarihi buluntuları ortaya çıkardı. Uzmanlar gizliliği kaldırılmış soğuk savaş casus uydu görüntülerinin daha önce keşfedilmemiş yüzlerce kaleyi ortaya çıkararak Roma İmparatorluğu’na yeni bir ışık tuttuğu görüşünde. 1960’lı ve 70’li yıllarda çekilen hava fotoğraflarını inceleyen arkeologlar Suriye ve Irak’ta daha önce varlığı bilinmeyen 396 tarihi kale ortaya çıkardı.
İki uçağıyla Orta Doğu’da hava arkeolojisine öncülük eden Fransız Cizvit kaşif Antoine Poidebard tarafından 1934 yılında bölgede yapılan bir önceki araştırmada 116 kaleden oluşan bir hat kaydedilmişti. Ancak 1960-1970 yılları arasında gerçekleştirilen uydu gözlemlerinde mevcut kalelerin sayısının çok daha yüksek olduğu anlaşıldı. Dünyanın önde gelen arkeoloji dergilerinden Antiquity’de yayınlanan bulgular Roma sınırındaki yaşamın yeniden değerlendirmeyi zorunlu kıldı.
Şimdiye kadar tarihçiler bu kalelerin Roma’nın doğudaki eyaletlerini Arap ve Pers akınlarından ve esir alıp köle yağmalamak isteyen göçebe yağmacı kabilelerden korumak için inşa edilmiş bir savunma hattının parçası olduğunu varsayıyordu. Yazarlar yeni keşiflerin sınır hattının sürekli şiddetli çatışmalardan ziyade daha akışkan ve canlı bir sınır ötesi ticaret yeri olduğuna işaret ettiğini, kalelerin kervan temelli bölgeler arası ticaret, iletişim ve askeri taşımacılık sistemini desteklediğini söyledi. Şimdi araştırmacılar bu tarihi yapıya bakıp şu soruyu gündeme getiriyor: “Bu bir duvar mıydı yoksa yol mu?”
Arkeologların bu soruya cevabı şöyle: Casus uyduları tarafından ortaya çıkarılan Roma dönemine ait 396 tarihi kale kuzey-güney sınır duvarı oluşturduğu savını desteklemeyecek şekilde doğudan batıya doğru geniş bir alana yayılmış durumda. Bu da kalelerin güvenlik ve savunmadan ziyade komşu ülkelerle ticareti geliştirme amacıyla inşa edildiği savını destekliyor.