Son kasetçi Mehmet Bey: “Şu an acayip bir dönüş var”

Ankara'da müzik kaseti satan son dükkanlardan biri Koç Plak. Sahibi Mehmet Koçoğlu "Kaset gözden düşmüştü. Ama müthiş bir dönüş var. 18 yaşında gençler geliyor dükkanıma. Başka şehirlerden gelenler bile var" diyor.

Kültür Sanat 29 Temmuz 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Ankara’da Ulus’ta İtfaiye Meydanı’nda içinde binlerce kasetin bulunduğu küçük bir dükkan Koç Plak. Adına bakmayın burası son dönemde yeniden gözde olan müzik kaseti almak isteyenlerin uğrak yeri. Ki Ankara’da başka seçenek de pek yok zaten.

30 yıllık bir dükkan burası. Dükkanın sahibi Mehmet Koçoğlu. Müziksever ve sevdiği işi yapmak için bu dükkanı açıyor. 48 yıl önce babasıyla Ankara’ya geldiğinde birinin boynunda ilk defa teyp görmesiyle başlamış kaset sevdası Mehmet Bey’in. Merak etmiş, önce teybi ve sonra da ilk kasetini almış. Sonra ikinci, üçüncü derken kaset biriktirmeye başlamış. Mehmet Bey “Zamanla mutfak masaları dahil evin her yeri kaset doldu, evde yer kalmayınca da dükkan açmaya karar verdim” diyerek anlatıyor kaset dükkanı macerasına nasıl girdiğini.

İlk iş günü biraz tuhaf geçmiş Mehmet Bey’in: “Toplu kaset almıştım ama piyasayı bilmiyordum. Rastgele satmaya başladım. Sonra yönelişlere baktım; Aşık Veysel, Müzeyyen Senar, Barış Manço… Şimdi internet sayfalarında albümlerin fiyatlı yazılıyor. O zaman öyle bir şey yok. En çok hangisine yönelim varsa onun daha değerli olduğunu hissettim. Yani ilk günüm bayağı sıkıntılı geçti. Değeri 500 liraymış kasetin, ben 5 liraya satmışım. İlk satış günüm öyle oldu ama ikinci, üçüncü gün artık oturdu…”

Müziğin kasetten dinlendiği yıllarda Mehmet Bey için her şey yolundaymış, “Dükkanın önünde kuyruklar oluşurdu. Biz bir günde bir koli kaset satardık, yani 500 tane” diyor.

Kasetlerin uzun ömürlü olduğunu vurgulayan anlatan Mehmet Bey “Şu elimde tuttuğum kaset 45 yıllık. Bana bu kadar dayanabilecek bir dijital cihazı kimse gösteremez. CD çizilirse tamiri yok, ama kasetin hiçbir şekilde ömrü bitmez. Üstünden TIR geçsin. Aç içini başka bir kasete koy, aynen devam etsin. Hiçbir veri kaybı olmaz. Onun için biz bu işe çok önem verdik” diyor.

Sonra CD çıkıyor, ardından her şey gibi müzik dünyası da dijitalleşiyor. Kasete kimse yüz vermiyor. Ama Mehmet Bey direnmiş. Lakin rüzgar tersine döndü, birkaç yıldır kasetler yeniden moda. Hal böyle olunca da insanlar Mehmet Bey’in dükkanına kaset almak için gelmeye başlamış yeniden.

Mehmet Bey dönem dizileri sayesinde insanların eski zamanları merak ettiğini anlatıyor ve bunun kaset sevgisini yeniden canlandırdığını söylüyor: “Şu an acayip bir dönüş var. Mesela 18 yaşında bir genç gelip Aşık Veysel arıyor. 10 yaşında da müşterim var, 75 yaşında da. Enteresan olan, 10 yaşındaki de 70 yaşındaki de, yani iki kuşak aynı müziği dinliyor” diyor. Müşterilerinin bir kısmı Ankaralı değil. “Başka şehirlerden kaset almaya gelenler var” diyor Mehmet Bey.

Yozgat Yozgat olalı böyle güzel kütüphaneci görmediYozgat Yozgat olalı böyle güzel kütüphaneci görmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.