Paris olimpiyat yönetiminden açılış töreni açıklaması: ‘Alınanlar olduysa tabii ki çok üzgünüz’
Sümela Manastırı'ndaki Ana Kaya Kilisesi'nin dış cephesinde vandalizmin izlerini silmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde yapılan restorasyon çalışmalarında Hz. İsa'nın Son Akşam Yemeği sahnesi keşfedildi.
Sümela Manastırı Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan önemli tarihi yapılarından biri. Manastır içinde yer alan Ana Kaya Kilisesi’nin dış cephesindeki duvar resimleri insanlığın ortak değerleri. Lakin resimler insanlar tarafından tanınmayacak derece tahrip edilmiş.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü mayıs ayında tahrip edilen bu duvar resimlerinin restorasyonuna başladı. Amaç duvar resimlerini aslına uygun şekilde restore edip görünür kılmak.
Trabzon Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü çalışmada kilisenin dış cephesinde tahribata uğrayıp belirginliğini kaybetmiş Hz. İsa’nın son akşam yemeği sahnesi gün yüzüne çıkarıldı.
Restoratör Şenol Aktaş tahribatın vandalizmin izleri olduğunu söyleyip “Daha öncesinde görünmeyen freskler ve sahneler vardı. Bu sahneler arasında özellikle ‘Son Akşam Yemeği’ var, daha önceleri çiziklerden anlaşılmıyordu. Çiziklerin içini boyadığımızda çok güzel bir görüntü ortaya çıktı” diyerek Hz. İsa’nın Son Akşam Yemeği sahnesini nasıl keşfettiklerini anlatıyor.
Restorasyon sırasında yapılan keşif Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u da heyecanlandırdı. Anadolu Ajansı haberi geçtikten birkaç saat sonra bakan twitter hesabından da müjdeyi verdi. “Sümela Manastırı’nın fresklerini geleceğe taşıyoruz” diyen Bakan Ersoy “UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Sümela Manastırı’nda, Ana Kaya Kilisesi’nin fresklerini aslına uygun olarak restore ediyoruz. Özellikle ‘Son Akşam Yemeği’ sahnesi gibi önemli freskleri, özel tekniklerle eski görkemine kavuşturuyoruz” yazdı.
Restoratör Şenol Aktaş “Fresklerin üzerindeki bu yazıları, çizikleri veya vandalizm izlerini ‘aslına uygun renklendirme’ ve ‘kirli su’ dediğimiz yöntemlerle yok edip daha iyi bir görsel sunuyoruz. Bu resimlere yapılan boyama katiyen yeni bir stil ya da figür oluşturmak için değil, sadece o çizikleri, yazıları silmek için; buna gayret ediyoruz. Buraya gelmiş birçok insan ‘Siz neye dayanarak yapıyorsunuz’ diye soruyor. Biz sadece olan çiziklerin üstünü boyuyoruz, resimleri boyamıyoruz. Çiziklerin üstünü boyadığımızda genel tablo ortaya çıkıyor. Öncesi ve sonrasını gösterdiğimizde insanlar nasıl bir çalışma yaptığımızı anlıyor” diyor.
Restorasyon ekipleri kilisenin dış cephesindeki beş sahne üstünde çalışıyor. Belgeleme ve yüzey temizlik çalışmaları yapılan bu sahnelerdeki fresklerdeki ziyaretçilerin sebep olduğu tahribat onarılıyor.