Tarihçi ve kültür insanı Haluk Dursun unutulmadı

Geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren tarih profesörü ve bürokrat Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, vefatının dördüncü yılında anıldı. Dursun için düzenlenen etkinlikte tarihçi ve kültür insanın hayatı ve çalışmaları anlatıldı.

Kültür Sanat 20 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Haluk Dursun 1957 yılında Hereke'de dünyaya gelmişti.

Haluk Dursun vefatının dördüncü yılında anıldı. Ayasofya Medresesi’nde İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen etkinlikte Dursun’un hayatı ve çalışmalarına dair bilgiler anlatıldı. “Bir Tarihçi, Hoca ve Kültür Adamı: A. Haluk Dursun” başlıklı konferansı yöneten İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, 2007’de tanıştığı Dursun’un çok önemli idari görevlerde bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Dursun ile mesai arkadaşlığının 2005-2006 yıllarında başladığını belirterek, “Haluk Hoca, Ayasofya’da bambaşka bir şey başlattı. Yönetici hocalık, Haluk Hoca’nın üzerine o kadar iyi oturdu ki bunu daha sonra ben kendim de benimsedim. Haluk Hoca, tam bir yönetici hocalık yaptı. Öğreten oldu, yöneten ama aynı zamanda öğreten oldu.” dedi.

Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı ona emanetti

1957 yılında Kocaeli Hereke’de dünyaya gelen Dursun, Galatasaray Lisesi’nin ardından eğitimine İstanbul Üniversitesi’nde devam etti. Burada Türk Edebiyatı ve Cumhuriyet Tarihi üzerine öğrenim gören Dursun sonrasında Marmara Üniversitesi’nde Yakın Çağ Tarihi konusunda profesör oldu.

İstanbul’da Haliç kıyısında yer alan Miniatürk projesinin hazırlanmasında görev alan Haluk Dursun, sonrasında İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun Yönetim Kurulu Üyeliğine atanmış, 2005-2006 ile 2011 tarihlerinde aynı kurumda Başkan Vekilliği görevini de üstlenmişti.

2006-2012 yılları arasında Ayasofya Müzesi başkanı olan Haluk Dursun, buradaki görevinin ardından da Topkapı Sarayı Müzesi müdürlüğüne atanmıştı. 2014 yılına kadar müdürlük görevine devam eden Dursun ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanmıştı. Buradaki görevinde 2016 yılı Nisan ayında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliği görevini de yürüten Haluk Dursun. 20 Temmuz 2018 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcılığı görevine getirildi. Malazgirt Savaşı anma programı için gittiği Doğu Anadolu gezisi sırasında Van’ın Erciş ilçesinde kaza geçiren Dursun, 19 Ağusotos 2019 tarihide 62 yaşında hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Haluk Dursun, ‘Tuna Güzellemesi’, ‘Osmanlı Coğrafyası’na Yolculuk’, ‘Boğaziçi’nde Kırk Yılım’, ‘Nil’den Tuna’ya Osmanlı Yazıları’ ve ‘İstanbul’da Yaşama Sanatı’ gibi kitaplar yazmıştı.

Cahide Sonku, kitaplara konu olacak bir yaşam sürdü: Şimdi hayatı roman olduCahide Sonku, kitaplara konu olacak bir yaşam sürdü: Şimdi hayatı roman oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.