British Museum’dan internet atılımı: Tüm koleksiyon dijital ortama
Tate direktörü Maria Balshaw British Museum'un petrol şirketi BP ile 63 milyon dolarlık işbirliğini eleştirdi. Balshaw müzelerin her zaman finansal problemler yaşadığını, ancak British Museum'un bu tutumunun uygunsuz olduğunu söylüyor.
British Museum dünyanın en önemli sanat kurumlarından biri olabilir ancak son yıllarda yaptığı hamlelerle eleştirilerin odağı haline geldi. Tarihi eser hırsızlığıyla gündemde olan kurum Filistin’le ilgili tutumu ve sponsorluk anlaşmalarıyla da tartışılıyor. Kuruma çevre aktivistlerinin yanı sıra Tate direktörü Maria Balshaw’dan da eleştiri geldi. Balshaw British Museum’un petrol şirketi BP ile 63 milyon dolarlık işbirliğini kınadı.
British Museum ile BP’nin sponsorluk ilişkileri 1996 yılına uzanıyor. Ancak çevre aktivistleri uzun süredir kurumu bu işbirliğinden vazgeçmeye çağırıyordu. Bu protestolar sonunda iki kurum ilişkilerine 2023 Haziran’da son vermişti. Ancak bu ayrılık kısa sürdü. Altı ay sonra müze, British Petroleum’un (BP) müzenin karbon salınımını önleme ve tesis modernizasyonu hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için önümüzdeki on yıl içinde 63 milyon dolar fon sağlayacağını duyurdu. Bu dönüş iklim aktivistlerini kızdırdı. Üstelik yeni işbirliği İngiltere’de bir müzenin bugüne kadar kabul ettiği en büyük kurumsal sponsorluk anlaşmasıydı.
Tate direktörü Maria Balshaw da bu konuyu gündeme getirdi, ‘Yabancıların Buluşması: Müzeler Neden Önemlidir?/Gathering of Strangers: Why Museums Matter’ isimli kitabında British Museum’ın BP ile yaptığı sponsorluk anlaşmasını eleştirdi.
Tate’in ilk kadın direktörü olarak tarihe geçen Balshaw British Museum’a protestolar sürerken bu kez verdiği bir röportajda da kurumu hedef aldı. Balshaw, Observer New Review’a verdiği röportajda müzelerin her zaman finansman sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı, ancak mevcut kamuoyunun “değişime gerçekten sadık olup olmadığını henüz göstermemiş” bir şirketten para kabul etmenin “uygunsuz” bir tutum olduğu görüşünde birleştiğini söyledi:
“Diğer kültürlerle ilişkilerimizde son derece hassasiyet sahibi ve tükettiğimiz kaynaklar konusunda dikkatli olarak tanınmak istemekle, değişmeye gerçekten kararlı olup olmadığını henüz göstermemiş bir şirketten para almak arasında bir çelişki var.”
View this post on Instagram
A post shared by Energy Embargo for Palestine (@energyembargoforpalestine)
British Museum Filistin’in işgali konusundaki tarafgir tutumu nedeniyle de protesto ediliyor.
BP or not BP, Energy Embargo for Palestine ve Parents for Palestine adlı aktivistlerin oluşturduğu üç kampanya grubu Haziran ayının başında müzede bir eylem düzenlemişti. Müze eyleme tepki olarak polis çağırdı ve müzeyi gelen ziyaretçilere kapattı.
Eleştirilerin temelinde kurumun işbirliği halinde olduğu BP’nin İsrail ile olan ticari bağları var. Eylemciler müzenin “ölüm ve yıkımdan kâr eden fosil yakıt şirketleri tarafından desteklendiğini” söylüyor.