Arter’de karaya çıkmak yasak!
10Haber bu hafta İstanbul’dan Eskişehir’e, Londra’dan Bayburt’a uzanan sergilerin peşinde. Lalehan Uysal’ın tohum fotoğrafları sergisi, Melek Zeynep Bulut’un Londra’daki eseri, Eskişehir’de ilhamını toprakta bulan bir seçki ve fazlası için buyurun.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin ve Türkiye’nin ilk ekolojik pazarı olan İstanbul’daki Şişli %100 Ekolojik Pazar’ın kurucularından biri Lalehan Uysal. Grafik tasarımcı olarak uzun yıllar, farklı dergilerin tasarımlarına imza attı. Yazar, editör ve grafik tasarımcı olmanın yanı sıra Yeditepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik uygulamaları üzerine öğrencilerle buluştu (Ne mutlu ki onun deneyimlerinden yararlananan şanslı öğrencilerdendim).
Ama hepsi bir yana Uysal kendisini tohum gözlemcisi olarak tanımlıyor. Uysal, ilk tohum fotoğrafları sergisini Oxford Üniversitesi’nde 40 yılı aşkın süredir her yıl farklı temalarla gerçekleşen Oxford Symposium on Food and Cookery’de açtı. Londra’daki sergisini Türkiye’de farklı şehirlerde, farklı coğrafyaların topraklarına has tohumların fotoğraflarıyla açtığı sergiler izledi. Şimdi yeni fotoğrafları ve gözlemlediği tohumlarla bir kere daha karşımızda Lalehan Uysal.
Yapı Kredi bomontiada, 24 Ağustos – 8 Eylül 2024 tarihleri arasında Uysal’ın Kurda, Kuşa, Aşa… Ve Göze… sergisine ev sahipliği yapacak. Lalehan Uysal’ın, hayatın sürdürülebilirliğinin öznesi olan tohumların fark edilmesi için yakın plan çektiği yeni tohum fotoğraflarından oluşan sergi, her gün saat 12.00-20.00 arasında Yapı Kredi bomontiada Galeri’de ziyaret edilebilir. Uysal’ın yeni sergisi için bir de dileği var:
“Yolun beni uzak coğrafyalara yeni tohumlara götürmesini, projemin sürmesini ve geleceğin tohumlarına olduğu kadar gezegenimizin geleceğine hizmet etmesini diliyorum. Ben sadece bir elçiyim, doğa eşsiz ve büyük bir sanatçı. Onun muhteşem, kusursuz eserlerini görmeniz için sergime bekliyorum.”
2018 yılında kurulan Eskişehir merkezli güncel sanat platformu Eldem Sanat Alanı, Sakin Topraklar adlı bir karma sergiyle sanatseverlerin karşısında. Yasemin Ülgen’in küratörlüğünü üstlendiği sergide toprak konusunu ele alan eserler var. 31 Ağustos’a kapılarını açacak sergide Ahmet Karabulak, Ali Cindoruk, Aslıhan Demirtaş, Aşkın Ercan, Cansu Yıldıran, Cemil Batur Gökçeer, Dilşad Aladağ, Eda Gecikmez, Ekin Kano, Ender Özer, Evrim Kacar, Flora Araştırmaları Derneği (Deniz Bozok, Emel Kangal, Rachel Mollman, Hürmüz Yeniceli, Hande Evrenos, Sema Niğdeli, Şebnem Akyıldız), Gökçe Erhan, Gözde Mimiko Türkkan, Gülçin Aksoy, İrem Tok, Kıymet Daştan, Larissa Araz, Serkan Taycan, Sinem Dişli’nin resim, fotoğraf, video, yerleştirme gibi eserleri yer alacak. Eskişehirliler ya da yolu şehre düşenler ldem Sanat Alanı, Dalyancı Konağı’nda sergiyi görebilir.
Sanatçı Melek Zeynep Bulut’un ‘Duo/ İki’ adlı eseri, 14 Eylül’de Londra Tasarım Festivali’nde sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Eser İngiltere’deki doğu ve batı yarımkürelerinin birleşimi, Başlangıç Meridyeni olarak kabul edilen ve Unesco Dünya Miras Listesi’nde yer alan Greenwich’te, Painted Hall’de sergilenecek. Sanatçı geçen sene ‘Açık Yapıt’ eseriyle her yıl Milano yakınlarında Como’da düzenlenen, dünyanın her yerinden yüzlerce sanatçı ve tasarımcının katıldığı A Design Award’ın Fine Arts & Arts Installation Design kategorisinde ödüle layık görülmüştü.
Baksı Müzesi, Gel Zaman Git Zaman: Aralarında Bubi, Genco Gülan, Gülsün Karamustafa, Haluk Akakçe, Komet, Seçkin Pirim, Şenol Yorozlu, Mehmet Kavukçu’nun da yer aldığı 85 sanatçı, Gel Zaman Git Zaman başlıklı sergiyle Bayburt’taki Baksı Müzesi’nde. Müzenin kurucusu ve sanatçı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Ayça Okay’ın küratörlüğünü üstlendiği sergi, Bayburt dahil olmak üzere halk kültürü üretimlerini günümüz sanatı örnekleriyle yan yana getiren insan hikayeleri sunuyor. Resim, heykel, video, yazı-resim, kilim, seramik ve enstalasyonlarından oluşan seçkiyi 2025 yılının Kasım ayına kadar pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edilebilirsiniz.
Artİstanbul Feshane, Emin Barın: Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam: Grafik üstadı, hattat ve mücellid Prof. Dr. Emin Barın’ın külliyatından oluşan Ne Senden Rükû Ne Benden Kıyam başlıklı sergi, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.30 saatleri arasında ücretsiz olarak Artİstanbul Feshane’de ziyaret edilebilir. Sergide Barım’ın grafik sanatındaki ustalığını, hattatlık ve cilt restorasyonundaki bilgisini yansıtan yaklaşık 230 eserini göreceksiniz. Aslında geçen ay bitmesi planlanan serginin uzatılmasını da fırsat bilip Artİstanbul Feshane’nin yolunu tutmuştuk.
Zilberman Galeri, İstanbul- Genç Yeni Farklı : Zilberman Galeri’nin açık çağrı yoluyla genç sanatçıları davet ettiği Genç Yeni Farklı sergisinde Nazif Can Akçalı, Ece Bal, Zeynep Baloğlu, Fatmanur Bostancı, Ekin Kemal Düz, Sude Erkoyuncu, Ramazan Ertuğrul, Yekateryna Grygorenko, Abdullah Güler, Ece Haskan, Emre Keskin, Ahmet Kıran, İmelda Kuyumcu ve Lale Yılmaz’ın çalışmaları yer alıyor. 30 Ağustos’a kadar ziyaret edebilirsiniz.
Yerebatan Sarnıcı, Yeraltının Kapıları – Geçiş ve Yansıma ile Mekâna Dokunma; Vlastimil Beránek: Yerebatan Sarnıcı 1500 yıllık tarihinin büyülü atmosferinde bu kez kristal heykelleri ağırlıyor. Çekyalı heykeltıraşlar Vlastimil Beranek ve Jaroslav Prosek’in ‘Yeraltının Kapıları: Geçiş ve Yansıma ile Mekana Dokunma’ sergisi açıldı. Bu kez aceleye gerek yok, sergi 30 Kasım’a kadar ziyarete açık. Geçen hafta Yerebatan Sarnıcı’nın meşhur kuyruğuna girmiş, sergiyi ziyaret etmiştik.
İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, Yazan Çizen Latif Demirci : Latif Demirci’nin anısına açılan sergi, İstanbullu sanatseverlerle yolculuğunu tamamladı, bu kez istikamet Ankara! Türkiye İş Bankası’nın Ulus’taki tarihi binasında hizmet veren İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin içinde yer alan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, pazartesileri hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilir.
Bodrum Loft, Bodrum- Persona: Bodrum’da yaz başka elbette ama son yıllarda dergiler de bir başka… Bodrum’un Demirbükü Koyu’nda yer alan, Bodrum Loft, bu yaz Persona sergisine ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda Almanya merkezli KÖNİG Galeri ve Fransa merkezli Perrotin Galeri ile düzenlediği sanat etkinlikleriyle dikkat çeken mekân, bu yıl Avrupa’nın önde gelen bir başka galerisi Thaddaeus Ropac ile çalışıyor. Sergi, 1 Eylül’e kadar kadar görülebilir.
Bulgur Palace, İstanbul- Magnum İstanbul’da: Hazır havalar güzelleşmişken Emin Özmen, Ara Güler, Robert Capa ve Henri Cartier Bresson gibi efsanelerin çektiği fotoğraflara yakından bakıp avluda bir kahve içmek iyi bir hafta sonu kaçamağı olabilir. O halde sizi Bulgur Palace’a alalım. Paris, Londra ve New York merkezli fotoğraf ajansı Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan Magnum İstanbul’da, 70 sanatçının 200’den fazla fotoğrafından oluşuyor. Sergiyi 31 Ağustos’a kadar pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında Bulgur Palas’ta ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.