Yılın ilk sürprizi! TRT yeni yıl konserinden vazgeçti

Yeni yılın ilk gününü geleneksel Viyana Filarmoni Orkestrası yılbaşı konserleriyle geçirme alışkanlığınız varsa 2024'e kötü bir başlangıç yaptınız demektir. Zira 90'dan fazla ülke canlı yayınlanan konser bu sene TRT Kanal-2'nin programına eklenmedi.

Yeni yıl konserini izlemek isteyenlerin imdadına da başka ülkelerin internet tarayıcıları ve sosyal medya hesapları yetişti.

Kültür Sanat 2 Ocak 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
TRT Kanal-2, her yıl 1 Ocak'ta naklen yayınladığı Viyana Filarmoni Orkestrası ile Berlin Filarmoni Orkestrası'nın geleneksel Yeni Yıl Konserleri'ni bu yıl programına almadı.

Yılın ilk gününün en özel ritüellerinden biri Viyana Filarmoni Orkestrası’nın geleneksel yılbaşı konseridir. Bir gece önceki kutlamaların coşkusu yeni yıl konseriyle taçlandırılır. Bu sabah da 90’dan fazla ülke canlı yayınlanan konser için ekran başındaydı. Türkiye hariç…

Viyana Filarmoni Orkestrası’nın Wiener Musikverein’da vereceği 84’üncü Yeni Yıl Konseri bu sene TRT Kanal-2’nin programına eklenmedi. Kanal ilk kez konseri yayınlamadı.  TRT’nin Viyana Filarmoni Orkestrası’nın konserini yayımlamak üzere 2025’e kadar devam eden anlaşması olmasına rağmen konseri neden yayınlamadığı bilinmiyor.

TRT’den açıklama yok

İddialara göre TRT “İstanbul’daki Filistin Mitingi, Gazze ve 12 Şehit Türk askeri”nin yasını tutma gerekçeleriyle her yıl yayınladığı konseri canlı yayınlamama kararı aldı. Sonra banttan yayınlayacak mı bu da bilinmiyor.

Sosyal medyadan TRT’ye: Bir açıklamanız var mı?

Viyana Filarmoni Orkestrası konseri yayın listesinde TRT Kanal-2 yer alıyor, ancak kanalın yayın akışında konsere dair duyuru yer almadı. Kanal yayın akışlarını günlük olarak yayınlıyor. Bu gelişme üzerine ekran başında konseri bekleyenler sosyal medya hesaplarından TRT’den açıklama beklediklerini söyledi. RTÜK üyesi İlhan Taşcı da aynı soruyu sordu, TRT’den açıklama beklediğini yazdı: “Her yıl 1 Ocak günü yayınladığınız Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri neden yayınlanmadı, bir açıklamanız var mı?” Ancak TRT Kanal-2 konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Gelelim Viyana Filarmoni Orkestrası’nın bugünkü konserine… Viyana Musikverein kapılarını açtığı 1870 yılından bu yana müziğin mabetlerinden biri konumunda. Gustav Mahler’den Herbert von Karajan’a nice büyük ismin orkestra yönettiği salon, bir yılbaşı geleneğine dönüşe konserlere de ev sahipliği yapıyor. 83 senedir devam Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri bugün, Alman şef Christian Thielemann yönetiminde gerçekleşti.

Viyana Filarmoni konserine Kosova üzerinden bağlandık

Kökleri 1920’li yıllara uzanan ancak 1940’larda gelenekselleşen Yeni Yıl Konseri’ni izleyebilmek için tam vpn kullanacakken imadadımıza Kosova Radyo Televizyonu’nun (RTK) resmi sosyal medya hesabı yetişti. Yayını izlemek isteyen pek çok müziksever RTK ya da Azerbaycan’dan yayınlanan programdan konseri takip etti. Türkiye saati ile 13.15’te başlayan konseri hal böyle olunca anlatımsız bir şekilde izledik. Strauss ailesi bestecilerinin valslerinin seslendirildiği konserde bu yıl, Avusturyalı müzisyen Anton Bruckner’in de eserleri seslendirildi. 2024, Avusturyalı bestecinin 200. doğum yıldönümü olması nedeniyle sene boyunca buna benzer daha pek çok jest bizi bekliyor. ‘Bruckner Yılı’nın bir nevi açılışı olan konserde bestecinin piyano için bestelediği ‘Quadrille’ adlı eseri seslendirildi.

Bu yılki Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri’ni Alman şef Christian Thielemann yönetti.

Kuşağının en önemli şeflerinden sayılan maestro Christian Thielemann’ın 2019’dan sonra ikinci kez yönettiği Yeni Yıl Konseri’nin biletleri her sene olduğu gibi aylar öncesinden tükenmişti. Biletlerin kurayla uzun bekleyişlerin ardından sahiplerini bulduğu Yeni Yıl Konseri aslında sadece 1 Ocak’ta yapılmıyor. Yılın son haftası başlayan maratonda 1842 yılında kurulan Viyana Filarmoni Orkestrası birkaç gece üst üste Wiener Musikverein’da sahne alıyor. Sadece Avrupa’da değil, dünyanın dört bir yanında yayınlanan konser Avusturya’nın özellikle klasik müzik ve mimarideki tarihi mirasını yansıtan görüntülerle de süsleniyor.

Konseri ekranları başında izleyen müzikseverler performans esnasında kâh Viyana’dan kâh Avusturya kırlarından görüntüler izliyor. Bu yıl Anton Bruckner’in de gençliğinde öğrencisi olduğu St. Florin Okulu’nun korosundan çocukların da yer aldığı konserde Viyana Devlet Balesi’nden dansçıların gösterisi de ekrana taşındı. İtalyan koreograf Davide Bombana imzalı gösteride aralarında Ketevan Papava, Eno Peçi ve Olga Esina gibi dansçıların yer aldığı gösteri Straussların valsleri eşliğinde sahnelendi. Kıyafetlerde daha önce Vivienne Westwood ile çalışmış Avusturyalı modacı Susanne Bisovsky’nin imzası var.

2025’te sahne Riccardo Muti’nin

Hem salonu dolduran yüzlerce seyirci, hem de bu özel etkinliği ekranları başında izleyen müzikseverler için Yeni Yıl Konseri’nin en özel anları ‘Mavi Tuna’ ve ‘Radetzky Marşı’. Her yıl olduğu gibi bu iki eser yine konserin kapanışında seslendirildi. Güzel görüntüler eşliğinde başlayan Johann Strauss II bestesi ‘Güzel Mavi Tuna’nın ardından baba Johann Strauss’un ‘Radetzky Marşı’na seyircilerin alkışları da eşlik etti. Konser gösterinin parçası haline gelen bu tempolu alkışla sona erdi. Ancak alkış dinmedi. Salonu dolduran müzikseverler uzun süre şef Christian Thielemann ve Viyana Filarmoni Orkestrası’nı ayakta alkışladı.

İtalyan şef Riccardo Muti 1 Ocak 2025’teki Yeni Yıl Konseri’ni yönetecek. Bu onun Viyana Filarmoni Orkestrası ile yılbaşındaki yedinci buluşması.

Gelelim 2025’teki konsere. Önümüzde daha bir yıl var ama konseri yönetecek şef şimdiden açıklandı. İtalyan maestro Riccardo Muti 1 Ocak 2025’teki Viyana Filarmoni Orkestrası Yeni Yıl Konseri’ni yönetecek. Muti 1993, 1997, 2000, 2004, 2018 ve 2021’de olmak üzere Yeni Yıl Konseri’ni daha önce altı kez yönetmişti. 1 Şubat’a kadar bilet çekilişi için kuraya katılmak mümkün. Ancak kurada isminizin çıkması büyük şans. Üstelik sadece iki bilet hakkınız var. Bilet fiyatları da 35 ilâ 1200 euro arasında.

2024 bereketiyle geliyor: İbrahim Maalouf Harbiye'de konser verecek2024 bereketiyle geliyor: İbrahim Maalouf Harbiye’de konser verecek

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.

İlgili Haberler