Menendez görevi bıraktı: Artık Türkiye’ye verilecek F-16’lara itiraz edemeyecek
Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde ikinci sıraya yükselmeye hazırlanıyor. “Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası” ile “Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali” UNESCO’ya sunuldu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO’ya başvurmaya hazırlanıyor. Türkiye’ye ait somut olmayan kültürel varlıklar UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi’ne eklenmesi için girişim başlatıldı. Bakanlık ‘Geleneksel Tulum Yapımcılığı ve İcrası’ ile ‘Geleneksel El Sanatlarını Koruma Programı: Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine 2024 yılında değerlendirilmek üzere sunulduğunu açıkladı.
Geleneksel Tulum Yapımcılığı Türkiye’nin moderatörlüğünde Kuzey Makedonya ile birlikte ortak dosya olarak İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne, Altıneller Geleneksel El Sanatları Festivali ise ulusal dosya olarak İyi Koruma Uygulamaları Listesi’ne aday oldu.
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde 2022 itibarıyla 25 unsur tescil edilmiş durumda. Meddahlık, âşıklık geleneği, nevruz, Alevi-Bektaşı semahı, tören keşkeği, çini ustalığı, Hıdırellez, minyatür sanatı, ıslık dili, mesir macunu festivali, Karagöz, Mevlevi sema töreni, Ahlat taş işçiliği, Nasreddin Hoca fıkralarını anlatma geleneği Türkiye’nin UNESCO listesinde yer alan somut olmayan kültürel mirasları arasında.
Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdiği 25 kültürel değeri ile dünyada 3’üncü sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde 43 kayıtlı unsurla Çin yer alırken ikinci sırada 26 unsurla Fransa bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl 5 yeni kültürel değeri 2023 yılında değerlendirilmek üzere UNESCO’ya sunan Bakanlık, kayıtlı kültürel değer sayısını bu sene aralık ayı itibarıyla 30’a yükselecek. Türkiye, böylece listelere en fazla kültürel değer kaydettiren ülkeler sıralamasında ikinciliğe yükselecek.