Şairlerden BM Genel Sekreteri Guterres’e Gazze için açık mektup
Yaşar Kemal ve Aziz Nesin'in girişimiyle 1974'te kurulan Türkiye Yazarlar Sendikası 50. yaşını kutluyor. Düzenlenen bir toplantıda sendikanın tarihi ve amaçlarını hatırlatıldı Ataol Behramoğlu da sordu: 'Çok para kazanan yazarlarımız nerede?'
Tarih 4 Şubat 1974. 12 Mart 1971 askeri muhtırasının baskıcı ve sansürcü düzeni çok uzakta değil. Türkiye’nin önde gelen iki usta yazarı Yaşar Kemal ve Aziz Nesin’in girişimiyle Türkiye Yazarlar Sendikası (TSY), “Türkiye’nin özgürlük, barış ve kültürel gelişim ve dayanışma mücadelesinde üzerine düşen görevi onurla yerine getiren bir aydınlar kuruluşu” olma amacıyla kuruldu.
Aradan 50 yıl geçti, TYS kuruluşunun 50. yılını kutluyor. Bu kutlamalar kapsamında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde bir toplantısı düzenlenlendi ve sendikanın tarihi, amaçları hatırlattıldı.
TYS Başkanı ve en eski yönetim kurulu üyesi Adnan Özyalçıner, sendikanın büyük baskılar altında kurulduğunu şu sözlerle hatırlattı:
“12 Mart 1971 askeri muhtırasında baskı ve yasaklamaların olduğu günlerin ardından Yaşar Kemal ve Aziz Nesin’in girişimiyle TSY 4 Şubat 1974 tarihinde kuruldu. İlk günden beri amacımız yazarların baskı ve yasaklara karşı örgütlü mücadele etmesi ve sermaye – emek çelişkisinde sermayeye karşı güç olmaktır.”
1995-1999 yılları arasında TYS başkanlığı yapmış yazar Ataol Behramoğlu da toplantının konuşmacılarındandı. Behramoğlu konuşmasında sendikanın maddi yetersizliklerine vurgu yaptı, “Sizlere soruyorum şimdi ki çok para kazanan yazarlarımız acaba neredeler?” diye sordu:
“Ben varlığımı yazar arkadaşlarımla, abilerimle beraber yaşamış olmakla tanımlarım. Sendikanın iki büyük kurucusu Yaşar Kemal ve Aziz Nesin döneminin büyük yazarlarındandı. Sizlere soruyorum şimdi ki çok para kazanan yazarlarımız acaba neredeler? Şu an ki en büyük sorunumuz sendikaya kalıcı bir yer almaktır. Hep birlikte bunun da üstesinden geleceğiz.”
TYS’nin 50. yılı kutlamaları kapsamında Barış Manço Kültür Merkezi’nde bugün (7 Şubat) bir edebiyat matinesi gerçekleşecek. Sendika ayrıca her ay şiir, öykü, oyun, deneme okumalarıyla okurla buluşmaya da devam edecek. Bu ay yazarlar, Dünya Öykü Günü için Yaşar Kemal, Aziz Nesin, Oktay Akbal öykülerinin yanı sıra güncel öykü yazarlarından da öyküler okuyacak.