Spotify aylık kullanıcı sayısı yarım milyarı geçti
Spotify, Türkiye ve dünyada en çok dinlenen Türk kadın müzisyenleri açıkladı. Üçüncü yaşını kutlayan Equal projesi kapsamında düzenlenen toplantıda açıklanan verilere göre Sezen Aksu yedi yıldır zirvede. Dünyada en çok dinlenen Türk ise Simge Sağın.
Dijital müzik dinleme platformu Spotify tarafından 2021 yılında hayata geçirilen Equal projesi üç yaşında. 2021 yılından bu yana 31 milyar dinlenme sayısını aşan Equal çalma listeleri ile Spotify, müzik endüstrisindeki kadınların sesini yükseltmeyi, güçlendirmeyi ve kadın sanatçılara daha fazla fırsat yaratabilmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında 36 Türk kadın sanatçı ayın Equal elçisi oldu. Bununla birlikte projenin başından itibaren 200’den fazla kadın sanatçı, Spotify’ın Equal Türkiye çalma listelerinde yer aldı.
Kadınların seslerini daha çok duyurabilmeleri amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kadın müzisyenlerin dinlenme oranı yüzde 140 attı. Öte yandan Spotify’ın editoryal çalma listelerindeki dinlenme sayısı 2023’te, 2022’ye kıyasla yüzde 36 artış gösterdi. Equal projesiyle birlikte Türkiye Top 50 listesinde yer bulan kadın sanatçı sayısı 2021’den bu yana yüzde 110’un üzerinde arttı.
Spotify’ın açıkladığı verilere göre 2023’te Türkiye’de en çok dinlenen kadın müzisyen Sezen Aksu oldu. Yine dijital platformun açıkladığı verilere göre Minik Serçe yedi yıldır Türkiye’nin en çok izlenen müzisyeni. Genç rapçi Güneş ikinci sırada yer alırken onu Melike Şahin ve Simge Sağın izliyor. ‘Aşkın Olayım’ ile 2023’te Türkiye’nin en çok dinlenin şarkısına da imza atan Simge, yurtdışında en çok dinlenilen isim oldu. Simge’nin ardından da ikinci sırada Zeynep Bastık yer aldı. Müzisyen ‘Lan’ şarkısıyla Spotify’ın Top 50 listesinde 21. sıraya kadar yükselme başarısı gösterdi. Bu aynı zamanda Türkçe bir şarkı için ilk anlamına geliyor. Yurtdışında en çok dinlenen diğer Türk kadın müzisyenler ise İrem Derici ve Güneş.
Equal projesinin üçüncü yılına dair verilerin paylaşıldığı bir toplantı düzenleyen Spotify, pek çok güncel veri açıkladı. Toplantının başlangıcında platformun Güney Avrupa Bölgesi Sanatçı ve Yapım Şirketli İlişkileri Lideri Carla Armogida bir konuşma gerçekleştirdikten sonra Nilüfer, Paptircem ve Kreşendo direktörü Beril Sarıaltun, İpek Atcan moderatörlüğünde kadın müzisyenlerin, sektördeki konumunu konuştu. Mayıs ayı boyunca Equal projesinin elçiliğini üstlenen Nilüfer, 52 yılı geride bırakan kariyerinden örnekler vererek geçmişi ve günümüz arasında kıyaslamalarda bulundu. Günümüzde müzisyenlerin sosyal medya dahil pek çok alanla ilgilenmesi gerektiğini söyleyen Nilüfer, kendisinin müziğe atıldığı 1972’de ve sonrasındaki onlarca yılda müzisyenlerin bu tip zorunluluklarının bulunmadığını belirtti.