İran’la kara liste şoku: Reisi’nin Ankara ziyareti son dakikada iptal
Türkiye'deki kültürel miras öğelerinin korunmasına yönelik olarak hazırlanacak ICOM Kırmızı Listesi için Antalya'da anlaşma imzalandı. Türkiye'de hazırlanacak liste ICOM'a üye tüm ülkelere gönderilecek. Dünya genelinde 20 ülke ICOM Kırmızı Listesi'nde yer alıyor.
Tarihi ve kültürel öneme sahip eserlerin korunması ve kaçakçılığı önlemeyi amaçlayan bir rehber olan ‘ICOM Kırmızı Liste’nin Türkiye’ye uyarlanması için çalışma yapıldı. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM), ICOM Türkiye ve Türkiye Amerikan Araştırma Enstitüsü arasında Antalya Müzesi’nde düzenlenen törenle anlaşma imzalandı.
ICOM Kültürel Miras Koruma Dairesi Başkanı Sophie Delepierre yaptığı konuşmada ICOM Kırmızı Listesi’nin kültürel varlıkların korunması için yayınlanan bir liste olduğunu söyledi. Listenin kültürel miras öğeleri hakkında bilgi verdiğini, kaçak veya çalıntı eserlerin geri kazanımı için önemli olduğunu vurgulayan Delepierre “Kırmızı liste bugüne kadar öncelikle Türkiye’nin yaptığı işler açısından çok önemli. Türkiye pek çok eserin ülkeye iadesini sağladı. Türkiye kırmızı listesinin hazırlanmasının bu eserlerin iadesinin hızlanmasına ve Türkiye’nin kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadelesine ciddi destek olacağına inanıyoruz” dedi.
Uzun süredir kırmızı listenin Türkiye’ye uyarlanması konusunda görüşmeler yapıldığını anlatan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı ve ICOM Türkiye Başkan Vekili Bülent Gönültaş da “Bugün yaptığımız çalışmalar neticesinde imzalarımızı attık. 2024 yılı içinde ‘ICOM Kırmızı Liste: Türkiye’nin oluşturmayı, bunu hem dijital ortamda hem de basılı broşür olarak ilgili ülkelere dağıtmayı planlıyoruz. Liste Türkiye’nin kültürel miras öğelerinin örneklerini gösterecek. Liste yurt dışına kaçırılmış eserler listesi anlamında gelmiyor. Bu liste Türkiye’nin sahip olduğu kültürel miras öğelerinin bir manifestosu” dedi.