Türkiye’nin yakın tarihini sinemaya taşımıştı: Tomris Giritlioğlu veda etti

Yönetmen Tomris Giritlioğlu 67 yaşında hayatını kaybetti. Giritlioğlu '80. Adım', 'Salkım Hanımın Taneleri' 'Güz Sancısı', 'Hatırla Sevgili', 'Bu Kalp Seni Unutur mu?' gibi yapımlarla Türkiye'nin yakın tarihinine ışık tutmuştu.

Kültür Sanat 23 Eylül 2024

Kendi kuşağının en önemli yönetmenlerinden Tomris Giritlioğlu yaşamını yitirdi. Bir süredir kanser tedavisi gören yönetmen 67 yaşındaydı.

Üniversite öğrencisiyken yönetmen olma kararı alan Tomris Giritlioğlu TRT kökenli sinemacılardandı. TRT için hayata geçirdiği ‘Tabletten Belgesele’ ve ‘Beyoğlu’ belgeselleri ve ‘Kantodan Tangoya’ adlı TV filmiyle dikkatleri çekmişti. Sonra da 1991 yılında ilk sinema filmi  ‘Suyun Öte Yanı’nı çekmişti.

Giritlioğlu daha sonra ‘Yaz Yağmuru’, 12 Eylül filmi ’80. Adım’, Varlık Vergisi’nin pek de bilinmeyen trajik sonuçlarını hatırlatan ‘Salkım Hanımın Taneleri’ ve 6-7 Eylül olaylarının acı yüzünü anlatan ‘Güz Sancısı’ filmlerini yönetti.

‘Hatırla Sevgili’ dizisi Türkiye’ye 60’lı ve 70’li yılları tekrar hatırlatmıştı.

Sinema kariyerinin yanı sıra televizyon için ‘Asi’, ‘Gönülçelen’ çeken yönetmen Türkiye’nin yakın tarihinin politik sürecini insan odaklı anlattığı ‘Hatırla Sevgilim’in de yaratıcılarındandı. 12 Eylül askeri darbesini anlatan bu dizinin devamı niteliğindeki ‘Bu Kalp Seni Unutur mu’nun ise yapımcısıydı. Yönettiği film ve dizilerde Türkiye’nin yakın tarihine odaklanan Giritlioğlu toplumsal ve siyasi olayların insanların hayatını nasıl etkilediğini ustaca anlatmasıyla biliniyordu.

Kariyeri boyunca pek çok ödül alan Giritlioğlu en son geçen yıl Sinema Yazarları Derneği’nden Onur Ödülü almıştı.

Festival sezonunda ikinci durak: İstikamet Adana Altın Koza Film FestivaliFestival sezonunda ikinci durak: İstikamet Adana Altın Koza Film Festivali

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.